Пређи на садржај

Сат — разлика између измена

13 бајтова додато ,  пре 7 година
мНема описа измене
Свака дефиниција за сат је дошла са својом стартном тачком за рачунање часова.
*У праисторији, рачунање сати је почело изласком сунца. Тако да је свитање тачно на ''почетку'' првог сата, подне на крају шестог сата, а залазак сунца тачно на крају дванаестог сата.
*У такозваном ''италијанском времену'', први сат почиње заласком сунца (односно на крају сумрака, тј. пола сата после заласка сунца, у зависности од локалног обичаја). Часови су нумерисани од 0 до 23. Тако да сунце излази у [[Лугано (град)|Лугану]] (Швајцарска) у децембру око 14:46, а подне је око 19:23; у јуну, сунце излази већ у 7:51, а подне је око 15:55. Залазак сунца је увек у 24:00. Овај начин рачунања сати има предност да свако може са лакоћом да прочита часовник да би видео колико му времена остаје до краја његовог радног дана без вештачке светлости. Уведен је у [[Италија|Италији]] током [[14. век]]а и трајао је до средине [[18. век]]а, или у неким регионима до средине [[19. век]]а. Такође се користио у [[Пољска|Пољској]] и [[Чешка (Бохемија)|Бохемији]] до [[17. век]]а
*На модерним 12-часовним часовницима, рачунање сати почиње у поноћ и поново почиње у подне. Сати су нумерисани 12, 1, 2, ..., 11. [[Подне]] је увек близу 12 часова (12 PM - ''post meridiem'', ''после подне''), а разликује се у зависности од [[соларно време|једначине времена]]. На равнодневнице, излазак сунца је око 6 сати ујутру (6 AM - ''ante meridiem'', ''пре подне''), а залазак је око 6 сати увече.
*На модерним 24-часовним часовницима, рачунање сати почиње у поноћ, а сати су нумерисани од 0 до 23. [[Подне]] је увек близу 12:00 (разликује се у зависности од једначине времена). Током [[равнодневница]], излазак сунца је око 06:00, а залазак око 18:00.