Југословенска републиканска странка — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: Селим 1 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q12747852
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Југословенска републиканска странка''' је била политичка партија у [[Краљевина Југославија|Краљевини Југославији]]. Основана је као Републиканска демократска странка [[21. јануар]]а [[1920]]. На конгресу [[27. јануар]]а 1921. РДС је променила име у Југословенска републиканска странка, која је у програм унела залагање за федеративно уређење тадашље Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС). Шеф странке је био [[Љубомир Стојановић]]. На [[Избори за Уставотворну скупштину Краљевине СХС 1920.|изборима за уставотворну скупштину]] (која је донела [[Видовдански устав]]), ЈДС је добила три посланика. Залагала се за републиканско уређење, опште и једнако право гласа, тајно и непосредно гласање, независност судова, укидање привилегија и монопола, равноправност мушкараца и жена, ограничено радно време, заштиту деце и жена на раду.
'''Југословенска републиканска странка''' је била политичка партија у [[Краљевина Југославија|Краљевини Југославији]]. Основана је као Републиканска демократска странка [[21. јануар]]а [[1920]]. На конгресу [[27. јануар]]а [[1921]]. РДС је променила име у Југословенска републиканска странка, која је у програм унела залагање за [[федерализам|федеративно]] уређење тадашље Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС). Шеф странке је био [[Љубомир Стојановић]]. На [[Избори за Уставотворну скупштину Краљевине СХС 1920.|изборима за уставотворну скупштину]] (која је донела [[Видовдански устав]]), ЈДС је добила три посланика. Залагала се за [[републиканизам|републиканско]] уређење, опште и једнако право гласа, тајно и непосредно гласање, независност судова, укидање привилегија и монопола, [[родна равноправност|равноправност мушкараца и жена]], ограничено радно време, заштиту деце и жена на раду.


== Литература ==
== Литература ==

Верзија на датум 10. март 2015. у 02:03

Југословенска републиканска странка је била политичка партија у Краљевини Југославији. Основана је као Републиканска демократска странка 21. јануара 1920. На конгресу 27. јануара 1921. РДС је променила име у Југословенска републиканска странка, која је у програм унела залагање за федеративно уређење тадашље Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС). Шеф странке је био Љубомир Стојановић. На изборима за уставотворну скупштину (која је донела Видовдански устав), ЈДС је добила три посланика. Залагала се за републиканско уређење, опште и једнако право гласа, тајно и непосредно гласање, независност судова, укидање привилегија и монопола, равноправност мушкараца и жена, ограничено радно време, заштиту деце и жена на раду.

Литература

  • Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, Проф. Ст. Станојевића, аутор одреднице о РДС, Ј. Продановић, 3. књига, Библиографски завод Загреб, 1928.)