Клинасто писмо — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: уклоњен шаблон: Link GA
м Бот: уклоњен шаблон: Link FA
Ред 20: Ред 20:


[[Категорија:Писма]]
[[Категорија:Писма]]

{{Link FA|fr}}
{{Link FA|hu}}

Верзија на датум 24. март 2015. у 22:41

Плоча са клинастим писмом

Клинасто писмо или клинопис је један од најранијих писама. Створили су га Сумерци у касном 4. миленијуму п. н. е., као систем пиктограма. Временом, пиктограми су поједностављени и постали апстрактни.

Клинастим писмом се писало по глиненим плочицама, у које су се утискивали знакови комадом трске (стилусом). Отисци су имали облик клина, по чему је писмо и добило име.

Историја

Систем писања клинастим писмом је настао вероватно око 3000. п. н. е. у Сумеру; последња употреба се бележи године 75.

Сумерски натпис у архаичном монументалном стилу (око 26. п. н. е.)

Клинасто писмо је прошло битне промене кроз период од више од два миленијума. Следећа слика приказује развој знака САГ „глава“.

Развој клинастог симбола САГ „глава“, 3000. п. н. е.--1000. п. н. е.

Стадијум 1 приказује пиктограма како је цртан око 3000. п. н. е. Стадијум 2 је ротиран пиктограм, какав се употребљавао око 2800. п. н. е. Стадијум 3 је апскрактни глиф у архаичним монументалним натписима, из око 2600. п. н. е., а стадијум 4 је знак како је писан у глини, у исто време као и стадијум 3. Стадијум 5 представља касни 3. миленијум п. н. е.; стадијум 6 је староасирски знак раног 2. миленијума, како су га користили Хетити. Стадијум 7 је поједностављен знак каквог су писали асирски писари у раном 1. миленијуму п. н. е. све до изумирања писма.


Спољашње везе