Аутомобилизам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{bez_izvora}}
{{bez_izvora}}
[[Датотека:NASCAR practice.jpg|мини|десно|250п|Загревање пред трку у Дејтони, Сад]]
[[Датотека:NASCAR practice.jpg|мини|десно|250п|Загревање пред трку у Дејтони, Сад]]
'''Аутомобилизам''' је назив за све облике [[спорт|спортских]] такмичења у којима се користе [[моторна возила]] на четири точка. Основни циљ у појединачним тркама је да се за најкраће време пређе одређен број кругова или да се за одређено време пређе што већи број кругова. Листа на крају трке се формира у зависности од потрошеног времена, где прво место заузима такмичар са најкраћим временом, друго одмах после њега и тако даље. Возачи који из било ког разлога започну, али не заврше трку ће такође бити на финалној листи. Међутим, њихова места ће бити на самом дну табеле, и то последње место ће заузети возач који се први повукао из трке. Код већине трке, није неопходно проћи комплетну стазу, већ ће се рачунати да је возач успешно завршио трку уколико пређе одређену такмичарску дистанцу (на пример, у ''[[Формула 1|Формули 1]]'', довољно је да возачи пређу 90% пуно стазе, те ће се рачунати као да су завршили трку). Постоје бројне категорије аутомобилских такмичења, сваки са различитим правилима и прописима, као што су обавезна заустављања ради техничке провере и ауто регулатива, којих се сви такмичарски аутомобили и возачи морају придржавати.
'''Аутомобилизам''' је назив за све облике [[спорт|спортских]] такмичења у којима се користе [[моторна возила]] на четири точка.


== Категорије такмичења ==
== Категорије такмичења ==

Верзија на датум 30. март 2015. у 20:28

Загревање пред трку у Дејтони, Сад

Аутомобилизам је назив за све облике спортских такмичења у којима се користе моторна возила на четири точка. Основни циљ у појединачним тркама је да се за најкраће време пређе одређен број кругова или да се за одређено време пређе што већи број кругова. Листа на крају трке се формира у зависности од потрошеног времена, где прво место заузима такмичар са најкраћим временом, друго одмах после њега и тако даље. Возачи који из било ког разлога започну, али не заврше трку ће такође бити на финалној листи. Међутим, њихова места ће бити на самом дну табеле, и то последње место ће заузети возач који се први повукао из трке. Код већине трке, није неопходно проћи комплетну стазу, већ ће се рачунати да је возач успешно завршио трку уколико пређе одређену такмичарску дистанцу (на пример, у Формули 1, довољно је да возачи пређу 90% пуно стазе, те ће се рачунати као да су завршили трку). Постоје бројне категорије аутомобилских такмичења, сваки са различитим правилима и прописима, као што су обавезна заустављања ради техничке провере и ауто регулатива, којих се сви такмичарски аутомобили и возачи морају придржавати.

Категорије такмичења