Пређи на садржај

Свети Севастијан — разлика између измена

Без промене величине ,  пре 6 година
м
interpunkcija
м (Разне исправке)
м (interpunkcija)
== Живот ==
 
Севастијан се родио у [[Италија|Италији]]. Школовао се у граду [[Милано|Милану]]. Као младић посветио се војничкој служби. Пошто је био учен и, цар [[Диоклецијан]] га је заволео и поставио за начелника своје дворске гарде. Севастијана су, као праведног и милостивог, његови војници којима је командовао заволели. За време службовања је спасавао хришћане од прогона, а где то није могао храбрио их је да пострадају за [[Исус Христос|Исуса Христа]]. Тако је два брата Марка и Маркелина, који су били у тамници због вере у Исуса Христа и хтели да се одрекну вере у Христа и поклоне идолима, Севастијан утврдио у вери и охрабрио за мучеништво.
 
== Чудотворац ==
После овога Севастијан је изведен пред цара Диоклецијана. Када га је цар оптужио за издајство, он је рекао: {{цитат|Ја се свагда молим Христу моме за здравље твоје и за мир царства Римског.}} Тада је Диоклецијан наредио да га скину голог и стрељају стрелама. Војници су одапињали стреле док цело тело мучениково није било покривено стрелама. У хришћанској традицији помиње се да се тада, када су сви мислили да је мртав, он јавио жив и потпуно здрав. Тада су га многобошци моткама убили. Свети мученик Севастијан је убијен због вере у Исуса Христа, [[287]]. године, за време владавине цара Диоклецијана.
 
На [[икона]]ма Свети Севастијан се веома често представља везан за стуб и избоден стрелама. Такође, уз њега се често сликају распеће, копље, мач, штит и оклоп испод ногу.
 
== Заштитник ==