Међународни биро за тегове и мере — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Bot: Migrating 39 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q229478 (translate me)
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 1: Ред 1:
'''Међународни биро за тегове и мере''' је српски назив за '''-{Bureau International des Poids et Mesures}-''' или '''-{International Bureau of Weights and Measures}-''' (скраћено '''-{BIPM}-'''). То је [[организација за стандарде]], једна од три организације успостављене како би се одржао Интернационални систем јединица ([[СИ]]) под условима '''[[Конвенција о метру|Конвенције о метру]]'''.
'''Међународни биро за тегове и мере''' је српски назив за '''-{Bureau International des Poids et Mesures}-''' или '''-{International Bureau of Weights and Measures}-''' (скраћено '''-{BIPM}-'''). То је [[организација за стандарде]], једна од три организације успостављене како би се одржао Интернационални систем јединица ([[Међународни систем јединица|СИ]]) под условима '''[[Конвенција о метру|Конвенције о метру]]'''.


Смештен је у ''-{Pavillon de Breteuil}-'' у [[Севр]]у у [[Француска|Француској]], где има екстратериторијални статус.
Смештен је у ''-{Pavillon de Breteuil}-'' у [[Севр]]у у [[Француска|Француској]], где има екстратериторијални статус.

Верзија на датум 27. април 2015. у 12:52

Међународни биро за тегове и мере је српски назив за Bureau International des Poids et Mesures или International Bureau of Weights and Measures (скраћено BIPM). То је организација за стандарде, једна од три организације успостављене како би се одржао Интернационални систем јединица (СИ) под условима Конвенције о метру.

Смештен је у Pavillon de Breteuil у Севру у Француској, где има екстратериторијални статус.

Према званичном сајту:

Задатак BIPM-а је да осигура једноликост јединица за мерење широм света и њихову могућност праћења до Интернационалног система јединица (СИ).

То чини са ауторитетом Конвенције о метру, дипломатског споразума између педесетједне нације (од 2005), и управља кроз бројне Консултационе комитете, чији су чланови националне метролошке лабораторије земаља чланица конвенције, као и кроз сопствене лабораторијеске радове.

BIPM спроводи истраживања везана за мере. Организује и учествује у међународним поређењима националних стандарда мерења, и спроводи калибрације за земље чланице.

Остале организације које одржавају СИ систем су:

Спољашње везе