Пређи на садржај

Ставилац — разлика између измена

126 бајтова додато ,  пре 6 година
м
Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене
м
м (Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене)
'''Ставилац''' је била дворска титула у [[Средњовековнаисторија СрбијаСрбије у средњем веку|средњовековној Србији]] и [[Босна у средњем веку|Босни]]. Одговара византијским дворским титулама доместика и доместика столника. Доместик и столник имали су задатак да послужују цара на свечаним обедима по строго утврђеном церемонијалу. У посебно свечаним тренуцима придруживао би се по рангу знатно виши [[пехарник]]. Почасна дужност сводила би се на церемонијал око царске трпезе. У случају њихове одсутности исту дужност обављали би цареви рођаци. У питању су биле личности од високог поверења којима је близина цару омогућавала успон у служби.
 
Византијски столник и српски ставилац нису истоветне титуле јер је српски ставилац обављао и дужности византијског доместика столника. Улога ставиоца није се исцрпљивала на свечаним обедима већ је обављао и друге послове као што је на пример управа над хлебарима док је слуга био старешина људи који су се бринули о вину. Угледник са овом титулом подизао је светодмитарски доходак, потписивао повеље, а понекад је добијао и улогу милосника.
 
Титула ставиоца у средњовековној Србији први пут је забележена на двору [[Милутинстефан НемањићУрош II Милутин|краља Милутина]]. У питању је [[Ђураш Вранчић]], родоначелник [[ЂурашевићиЦрнојевићи|Ђурашевића]]. [[Милош Војиновић]], син [[Војвода Војин|војводе Војина]], био је потписник повеље којом је [[Стефан Душан]] продао Дубровчанима Стон и Пељешац. Исту титулу носио је око 1350. године [[Vojislav Vojinović|Војислав Војиновић]], доцније један од најистакнутијих српских обласних господара. Исту службу обављао је и [[Лазар Хребељановић]] касније српски кнез.
 
Након што се прогласио за краља Срба и Босне, [[Стефан Твртко I Котроманић|Твртко I Котроманић]] почео је да уређује двор по узору на Немањиће па се и у средњовековној Босни јавља титула ставиоца. На Твртковом двору ставилац је био [[Твртко Влађевић]] док је исту службу код краља [[Стефан Дабиша Котроманић|Стефана Дабише]] обављао Иван Радивојевић. Након дезинтеграције државе Немањића обласни господари су почели да своје дворове уређују по узору на двор Немањића па се тако јавља титула ставиоца код Александра, господара Канине и Валоне кога је служио ставилац Ујеђа.
 
Како су српски дворови били далеко скромнији од византијског систем служби је био мање развијен па је тако титула ставиоца заузимала виши положај у односу на сличне византијске титуле (столник и доместик столник). Ставилац се налази у кругу малоборјних дворана који су изузетно блиски владару. Ранг ставиоца је опао након проглашења царства и преузимања звучнијих византијских титула [[деспот]]а, [[севастократор]]а и [[кесарцезар (титула)|кесара]]а.
 
== Литература ==
* Р. Михаљчић, Ставилац, Историјски часопис 23 (1976) 5—21.
 
[[Категорија:Титуле]]
256.217

измена