Пређи на садржај

Матасвента — разлика између измена

9 бајтова уклоњено ,  пре 15 година
нема резимеа измене
Нема описа измене
Нема описа измене
Матасвента није била задовољна својим положајем и [[538]]. је, судећи по [[Прокопије из Цезареје|Прокопијевом]] извештају, покушала да преда Равену једном од византијскох војсковођа. Како би [[539]]., када је Велизар опсео град, убрзала предају Равене, спалила је резерве намерница. [[Велизар]] је ипак [[540]]. ушао у остроготску престоницу на основу тајног уговора са готском аристократијом. Међутим, чим се нашао у граду са својом војском Велизар је заробио Витигеса и Матасвенту, као и присутне племиће, и прогласио да Остроготска краљевина више не постоји. Матасвента је након тога, заједно са супругом, одведена у [[Константинопољ]] као део делегације угледних заробљеника.
 
У Цариграду Матасвента је остала удовица 542. када је [[Витигес]] преминуо. Нешто касније, највероватније [[549]]. године удата је за патриција [[Герман (војсковођа)|Германа]], Јустинијановог брата од тетке. Након смрти царице [[Теодора (супруга цара Јустинијана I)|Теодоре]] 548. године, Герман је постао најближи Јустинијанов сарадник и у престоници се причало да би цар могао да Германа одреди за престолонаследника. Штавише, Герман, који је био познат као успешан војсковођа, је [[550]]. именован за главнокомандујућег у предстојећем походу на [[Тотила|Тотилине]] Остроготе. Прокопије је забележио да се Герман надао како ће присуство Матасвенте, изданка породице Амала, привући Остроготе на византијску страну и омогућити брзи крај рата. Док је још боравио у Сердики (данашњој [[Софија|Софији]]) и прикупљао војску, Герман се изненада разболео и умро.
 
Матасвента је тако [[550]]. по други пут остала удовица. По Германовој смрти, родила је крајем 550. или почетком 551. своје прво и највероватније и једино дете, сина који је добио очево име. Готски историчар [[Јорданес]] је своје дело закључио управо рођењем Германа Млађег и надом да ће његово рођење донети уједињење и бољитак римске сенаторске породице Анција и [[Остроготи|остроготске]] династије Амала (мада није познато у каквој је вези [[Јустинијанова династија]] била са Анцијима), као и њиховим народима. Није познато ни шта је даље било са Матесвинтом, али је њен син Герман (умро [[605]]. или [[607]].) крајем 6. века био један од најугледнијих цариградских сенатора и таст [[Маврикије|Маврикијевог]] сина Теодосија.