Пређи на садржај

Фридрих Кекуле — разлика између измена

м
Бот: исправљена преусмерења
мНема описа измене
м (Бот: исправљена преусмерења)
Кекулеов рад на [[Структура органских молекула|структури органских једињења]] представљао је револуционарну прекретницу на овом пољу. Кекуле је, наиме, [[1857]]. утврдио да је [[угљеник]] у свим органским једињењима [[Валенца|четворовалентан]]. Кекулеова претпоставка је у великој мери била тачна сем за мали број молекула који се називају [[Не-Кекулеов молекул|не-Кекулеови молекули]]. За сва остала органска једињења, ово безусловно важи.
 
Још један од познатих Кекулеових успеха било је и откриће структуре [[бензен]]а из [[1865]]. Од раније је била позната [[хемијска формула|молекулска формула]] бензена, по којој овај молекул у себи садржи 6 [[атом]]а [[угљеник]]а и исти број атома [[водоник]]а. Међутим, водећи се својом претпоставком да је угљеник у свим органским једињењима четворовалентан, Кекуле никако није могао да напише [[Структурна формула|структуру]] бензена линеарно а да му не преостане један атом водоника вишка. Кекуле ће касније записати да је на идеју цикличне структуре дошао након једног сна у коме је сањао змију која гризе свој реп. На основу овога, он је дао структуру бензена са шесточланим угљениковим прстеном која се показала потпуно тачном. Кекулеово откриће је након тога доказано и постало опште прихваћено. Међутим, на основу података које је оставио Кекулеов биограф, јасно је да су му у овом сазнању од пресудног значаја била ранија истраживања [[Арчибалд Скот Купер|Арчибалда Скота Купера]]. Чак шта више, неколико година раније, аустријски хемичар [[Јозеф Лошмит]] је предложио цикличну структуру за низ једињења укључујући и бензен, али своје тврдње, за разлику од Кекулеа, није могао да докаже.
 
Кекуле је [[1895]]. добио племићке почасти од [[ВиљемВилхелм II Немачки|Виљема II од Немачке]], чиме му је уз презиме додато и ''фон Штрадониц'', као израз историјског поседства Штрадоница од стране његове породице. Интересантна је и чињеница да су од првих пет [[Нобелова награда за хемију|Нобелових награда на пољу хемије]] чак три отишле у руке Кекулеових ученика.
 
== Види још ==
256.217

измена