Chevrolet — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене Mare sem124 (разговор) на последњу измену корисника 178.223.243.111
Поништена измена 11048818 корисника 178.223.243.111 (разговор)
Ред 29: Ред 29:
* [[Шевролет камаро|Камаро]] - спортски модел произведен у четири генерације у периоду од [[1967]]. до [[2002]]. године.
* [[Шевролет камаро|Камаро]] - спортски модел произведен у четири генерације у периоду од [[1967]]. до [[2002]]. године.
Од [[2005]], под називом Шевролет, на [[Европа|европском]] тржишту су се појавили аутомобили [[Јужна Кореја|јужнокорејског]] [[Даеву]]а.
Од [[2005]], под називом Шевролет, на [[Европа|европском]] тржишту су се појавили аутомобили [[Јужна Кореја|јужнокорејског]] [[Даеву]]а.

== Историја ==

Дана 3. новембра 1911. године, швајцарски возач тркачких аутомобила и аутомобилски инжењер Лоуис Шевролет суоснивач Шевролет Мотор Компани у Детроиту са Вилиамом Ц. Дурантом и уз помоћ инвестиционих партнера Вилијама Литла (произвођач Little аутомобила) и др Едвин Р. Кампбел (Дурантов син који је имао уплива у пословима полиције) и 1912. године R. S. McLaughlin директор Генерал Моторса у Канади.Генерал моторс је и први назив фирме основане у Канади.

Дурант је избачен из управљања Генерал Моторсом 1910. на пет година. Он је преузео Flint Wagon Works("кремен караван радова", један од три дела тадашње производне фабрике, специјализован за производњу вагона), укључујући Масон и Little предузећа. Као шеф Buick Motor Company(Бјуик аутомобили) пре оснивања ГМ Дурант је ангажовао Лоуис Шевролета да вози Бјуика у промотивним тркама. Дурант је планирао да користе Шевролетову репутацију као тркача за постављање основе своје нове аутомобилске компаније.

Дизајнерски рад за првог "Шевија", скупе серије Ц шесте класе, био је сачињен од стране Etienne Planche, пратећи Лоуисова упуства. Први прототип, Ц био спреман месец дана пре него што је Шевролет заправо укључен у посао. Међутим прве стварне производње није било све до модела 1913. Дакле, у суштини 1911 или 1912 нису постојале за производњу модела, само 1 пре-продукциони(прототип) модел је направљен и фино подешен током раних 1912. затим је у јесен те године претстављен нови модел за 1913 на New York auto show.

Шевролет је први пут употребио "bowtie emblem" (крилата машина) лого 1914. на моделима Х серије (H series), (Royal Mail and Baby Grand) и The L Series Model (светло шест). Можда је дизајниран од тапета које је Дурант једном видео у француској хотелској соби. Наиме, новија истраживања историчар Кена Кауфмана говоре о томе да је лого базиран на логоу "Coalettes" компаније која се бави дистрибуцијом угља. Пример овог логотипа се појавио у реклами за Coalettes-ову представу у уставу Атланте 12. новембра, 1911. Други тврде да је дизајн био стилизован швајцарски крст, у част домовини Шевролетових родитеља.

Лоуис Шевролет је имао неслагања са Дурантом око дизајна и 1914. године продао свој удео у компанији Дуранту. До 1916. године, Шевролет је постао доста профитабилан, успешаном продајом јефтиније серије 490 да би дозволио Дуранту да откупи контролни интерес Џенерал Моторса. Након што је договор завршен у 1917, Дурант је постао председник Џенерал Моторса, и Шевролет спојио са ГМ као посебно одјељење, у 1919, Шевролетове фабрике су се налазили у Tarrytown, N.Y.; Flint, Michigan; Norwood, Ohio; St. Louis, Missouri; Oakland, California; Ft. Worth, Texas, and Oshawa, Ontario General Motors of Canada Limited, McLaughlin је добио у власништво акције ГМ-корпорације и постао члан акционарског друштва компаније септембра 23, 1933. У 1918. години Шевролет је представио Сериу Д са V8-мотором и два модела,први са четири путничка места Роадстер и са пет путничких места Тоурер модела. Продаја је била слаба и на то је још пала 1919. године.

Почев од 1919. ГМЦ комерцијална класа камиона(пикап џипови) је преименована као Шевролет, користећи шасију Шевролетових путничких аутомобила у производњи light-duty trucks(мања серија пикап џипова,лака грађевинска возила за тешке терете). ГМЦ комерцијална возила су преименована као Шевролет комерцијална класа камиона, делећи готово идентичан изглед као втх ГМЦ производе.
[[Датотека:Http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Chevy logo 1911.png/200px-Chevy logo 1911.png|оквир|десно|Први лого компаније (1911).]]


== Типови Шевролетових аутомобила ==
== Типови Шевролетових аутомобила ==

Верзија на датум 30. мај 2015. у 02:52

Шевролет
ДелатностАутомобилска индустрија
Основано3. новембра 1911.
ОснивачиЛуј Шевроле , и Вилијам Ц. Дуран
СедиштеДетроит, Мичиген, САД
ПроизводиАутомобили
Веб-сајтwww.chevrolet.com
Датотека:Chevroletlogo.jpg
Лого Шевролета

Шевролет (енгл. Chevrolet, односно француски изговор шевроле) је амерички произвођач аутомобила. Од 1918. део је концерна Џенерал моторс. Компанију је 3. новембра 1911. основао швајцарски аутомобилиста Луј Шевроле који је 1900. имигрирао у Северну Америку.

Шевролет је током педесетих и шездесетих година прошлог века доминирао америчким тржиштем, а 1963. три од десет аутомобила проданих на том тржишту произведено је у овој фабрици. Компанија је производила аутомобиле свих врста, а међу најпознатијим моделима су:

  • Сабербан - од 1936. радило се о каравану под називом Сабербан кариол, а од 1980. назив носи највећи теренац у понуди компаније.
  • Корвета - један од најпознатијих модела америчких спортских аутомобила који се на тржишту први пут појавио 1953. и досад је произведено шест модела овог модела.
  • Камаро - спортски модел произведен у четири генерације у периоду од 1967. до 2002. године.

Од 2005, под називом Шевролет, на европском тржишту су се појавили аутомобили јужнокорејског Даевуа.

Типови Шевролетових аутомобила

САД

Спољашње везе