Пређи на садржај

Деоничарско друштво — разлика између измена

нема описа измене
мНема описа измене
Нема описа измене
'''Деоничарско друштво''' (у употреби још ''деоничко'' и ''акционарско друштво'')<ref>[http://www.rastko.org.rs/filologija/odbor/odluka003_c.html ОДБОР ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ
'''АкционарскоСРПСКОГ друштво'''ЈЕЗИКА, илиОдлука '''деоничарскобр. друштво'''3 - Три термина за исти појам, 11. август 1998.]</ref> је [[предузеће|привредно друштво]] са [[Основни капитал|основним капиталом]] подељеним на известан број [[акцијадеоница]] (дивиденди) са једнаким износима.
 
АкционарскоДеоничарско друштво је [[правно лице]] које одговара за своје обавезе искључиво својом имовином. Настаје удруживањем капитала више лица — оснивача, а на основу купљених акција. Оснива се уговором о оснивању, а ако га оснива један члан — одлуком о оснивању. Уговор о оснивању је формализован акт и мора се сачинити у писаном облику.
 
Претечом савремених акционарскихдеоничарских друштава сматра се [[Банка светог Ђорђа]] ({{Јез-итал|Banco di San Giorgio}}), основана [[1407]]. године у [[Ђенова|Ђенови]].
 
== Врсте ==
 
У погледу оснивања акционарскадеоничарска друштва могу бити:
 
* сукцесивна — која настају тако што оснивачи преузму само део акција, а остатак прве емисије се или јавно пласира на тржишту или се постепено уводи на тржиште капитала
* симултана — када оснивачи преузму све акције прве (оснивачке) емисије; акције се код оваквог начина оснивања обезбеђују приватним пласирањем.
 
АкционарскоДеоничарско друштво може бити отвореног (јавног) или затвореног типа. Ако је предузеће отвореног типа његове акције се вреднују на [[Берза|берзи]] и [[предузеће]] има обавезу да јавно приказује [[finansije|финансијске]] извештаје. Власници предузећа су акционаридеоничари.
 
Организација акционарскогдеоничарског друштва је у великој мери прописана законима, а у појединостима њиховим [[статут]]има. Купопродаја акција се врши на тржишту капитала:
 
* на примарном тржишту капитала обавља се [[пласман]] нове емисије акција; учесници на овом тржишту су акционарскадеоничарска друштва која издају нову емисију акција и [[финансијски посредници]] (најчешће су то [[Банка|банке]] — [[Инвестициона банка|инвестиционе]] и [[Пословна банка|пословне]]);
Организација акционарског друштва је у великој мери прописана законима, а у појединостима њиховим [[статут]]има. Купопродаја акција се врши на тржишту капитала:
 
* на примарном тржишту капитала обавља се [[пласман]] нове емисије акција; учесници на овом тржишту су акционарска друштва која издају нову емисију акција и [[финансијски посредници]] (најчешће су то [[Банка|банке]] — [[Инвестициона банка|инвестиционе]] и [[Пословна банка|пословне]]);
* на секундарном тржишту (берза акција; {{Јез-енгл|Stock exchange}}, {{Јез-итал|Bursa}}) се купују и продају већ издате акције; основни финансијски посредници су [[брокер]]и и [[дилер]]и;
* на трећим тржиштима послују [[Брокерска фирма|брокерске фирме]] које не желе да плаћају провизију регуларним берзама; ова тржишта нису јавна и чине их групе предузећа која су мање више међусобно независна.
 
АкционарскаДеоничарска (деоничарскаакционарска) друштва у називу предузећа имају суфикс „а„д. д.“ или „д„а. д.“.
 
== Органи ==
 
Основни органи акционарскогдеоничарског друштва су:
 
* [[Скупштина акционарадеоничара]] (орган власника)
* [[Управни одбор]] (орган управљања)
* [[Директор]] (пословодни орган)
Статутом предузећа може се утврдити да се у предузећу бира и извршни одбор директора. Мандат или време избора појединаца на одређену функцију може бити различито у зависности од функције предузећа. Рок не може бити дужи од пет година, а могућност поновног избора није ограничена, што је добро јер поновни избор треба везати за успех у времену трајања претходног мандата.
 
== Предности акционарскихдеоничарских друштава ==
 
Овај облик организације има бројне предности по питању почетног финансирања предузећа јер омогућава да се доста [[капитал|капитала]] прикупи из већег броја мањих улога. Власници [[акција]] — акционаридеоничари на основу свог удела у капиталу предузећа имају три групе права:
 
* право на [[дивиденда|дивиденду]] (део профита који се исплаћује акционаримадеоничарима)
* право учествовања у одлучивању (односи се на избор управе предузећа)
* право на део ликвидационе масе у случају ликвидације предузећа
 
Постоје и друге предности акционарскихдеоничарских друштава због којих она и представљају доминантан облик организације предузећа и због чега управо та предузећа располажу највећим делом светског капитала. Међу најважнијима је ограничена одговорност акционарадеоничара. Наиме, власници акција материјално одговарају за резултате пословања предузећа само до вредности њихових акција и та вредност је највише што могу изгубити уколико предузеће не послује добро. АкционариДеоничари не одговарају целокупном имовином за евентуалне обавезе и дугове предузећа, већ само капиталом уложеним у предузеће.
 
Још једна од предности је и професионални менаџмент који најчешће руководи акционарскимдеоничарским друштвом и одговара акционаримадеоничарима, чиме се постиже раздвојеност управе од власништва.
 
== Види још ==