Tač (muzička grupa) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 63: Ред 63:
== Ponovno okupljanje 2012 ==
== Ponovno okupljanje 2012 ==


Bend se posle tridesetdvogodišnje pauze ponovo okuplja za 01. maj 2012. godine, te tim povodom i nastupa na Moto skupu u Jagodini, 18. maja 2012. godine u sastavu: Aleksandar Stojković – Aca ’’Pevaljka’’ – vokal, Slavoljub Nenad Jelača – gitara, Zoran Marković – bas, Aleksandar Ljubisavljević Ljubiško (ex ’’Popbox’’, post ’’Black & White’’) – klavijature i Aleksandar Saša Jelača – bubnjevi. Kao gost, stihove numere ’’Suzana’’ je recitovao Goran Stanković – Stanko ’’Fantom’’ (ex ’’Fantomi’’, ’’Faraoni’’), a specijalno za ovu priliku, bend je iskomponovao i novu pesmu nazvanu ’’Harley Davidson’’ neposredno pred nastup.
Bend se posle tridesetdvogodišnje pauze ponovo okuplja za 01. maj 2012. godine, te tim povodom i nastupa na Moto skupu u Jagodini, 18. maja 2012. godine u sastavu: Aleksandar Stojković – Aca ’’Pevaljka’’ – vokal, Slavoljub Nenad Jelača – gitara, Zoran Marković – bas, Aleksandar Ljubisavljević Ljubiško (ex ’’Popbox’’, post ’’Black & White’’) – klavijature i Aleksandar Saša Jelača – bubnjevi. Kao gost, stihove numere ’’Suzana’’ je recitovao Goran Stanković – Stanko ’’Fantom’’ (ex ’’Fantomi’’, ’’Faraoni’’), a specijalno za ovu priliku, bend je iskomponovao i novu pesmu nazvanu ’’Harley Davidson’’ neposredno pred nastup. <ref>https://www.youtube.com/watch?v=3Wf-1KGb2wM 18.05.2012, Moto skup, Jagodina, AMSS Plato</ref>


Nakon ovog nastupa, bend prelazi u ’’stand by’’ režim, te shodno tome, informacije o budućoj javnoj aktivnosti (juni 2015. god.) će biti javno obelodanjivane u kasnijim postovima.
Nakon ovog nastupa, bend prelazi u ’’stand by’’ režim, te shodno tome, informacije o budućoj javnoj aktivnosti (juni 2015. god.) će biti obelodanjivane u kasnijim postovima.


== Članovi benda ==
== Članovi benda ==

Верзија на датум 27. јун 2015. у 10:10

Tač
Датотека:Tach1976 01.jpg
Muzički rad
Aktivni period1973 – 1980
2012
Mesto osnivanjaJagodina,Srbija
ŽanrRock

Tač je jugoslovenski autorski rok bend nastao u Svetozarevu (današnja Jagodina) u jesen 1973. godine.

Osnivači su gitarista Slavoljub Nenad Jelača, bubnjar Aleksanar Saša Jelača, basista Zoran Marković i klavijaturista Slavoljub Slava Milutinović iz Paraćina.

Istorija benda

Ime benda je nastalo od engleske reči ’’touch’’ (’’dodir’’). Ubrzo se bendu priključuje vokalna solistkinja Ankica Stojanović. Svoj prvi nastup pod ovim imenom, imaju u proleće 1974. godine u Domu kulture u Majuru. Svoje prve demo snimke u ovoj postavi snimaju za potrebe Radio Svetozareva krajem septembra 1974. godine sa numerama: ’’Hip – hop’’, ’’Idem dalje’’ i ’’Moj mili’’. Snimatelj je bio ton – majstor Ratko Radulović na dvokanalnoj ’’voice’’ mixeti. Posle ovih sesija, band raskida saradnju sa Ankicom pred kraj oktobra 1974. godine.

U periodu od novembra 1974. do aprila 1975. godine, bend je radio bez vokala, te je tu ulogu preuzeo gitarista Nenad Jelača, dok je pozadinske vokale pevao klavijaturista Slava Milutinović.

U proleće 1975. godine, na predlog klavijaturiste Slavoljuba Slave Milutinovića, otpočinju preliminarni razgovori o dovođenju Dragoljuba – Dragana Petrovića ’’Košpe’’ (takođe iz Paraćina), te isti ulogu vokala zvanično preuzima u leto 1975. godine. Krajem leta iste godine, bend u svoje redove dovodi i stalne tehničare za binu, razglas i rasvetu i to: Branka, Duleta i Peru, te se ovim činom smatra profesionalni početak karijere benda. Krajem leta 1975. godine bend počinje sa ozbiljnim probama u Domu omladine u Svetozarevu (danas RTJ) i to po 12 sati dnevno i svakodnevno (osim nedelje) uvežbavajući isključivo svoj autorski materijal. U ovom periodu bivaju iskomponovane numere ’’Otišla je s’ drugim’’’, ’’Jagodinsko momče’’, ’’Zabranjeni rock’’ i dr.

Numere ’’Jagodinsko momče’’ i ’’Zabranjeni rock’’ bivaju snimljene u prearanžiranom izdanju u studiju V PGP RTB u avgustu 1975. godine sa bubnjarem Draganom Kundakovićem Kundakom iz Aleksinca zbog sprečenosti Saše Jelače [1].

Po završetku snimanja ovih numera, vraća se originalni bubnjar – Saša Jelača, te bend (u predhodnom sastavu) odlazi na X Gitarijadu u Zaječar na kojoj na otvorenom prostoru ’’Vašarište’’ nezvanično osvaja 1. mesto, ali bivaju diskvalifikovani u poslednjem trenutku zbog saznanja žirija da je bend već snimio materijal za singl – te prema tome nije imao pravo takmičenja, već isključivo pravo predstavljanja u revijalnom delu festivala.

Pred kraj leta 1976. godine, bend biva pozvan kao predgrupa na nastupu YU Grupe u Paraćinu u bioskopu Cinema, dok zajedno sa njima, Tač nastupa u Nišu za Dan oslobođenja grada – 14. oktobra. Posle nastupa Parnog Valjka u Maloj sali Centra za kulturu u Svetozarevu u drugoj polovini oktobra 1976. godine, Tač sklapa saradnju koja odmah biva javno ostvarena kada zajedno sa njima rade ostatak njihove II YU turneje koja je obuhvatala celokupnu Užu Srbiju (južno od Paraćina), celo Kosovo i Skopje u Makedoniji (pošto je YU Grupa otkazala u sred turneje).

U hali ’’Rabotnički’’ u Skopju na istoj turneji priključuje i grupa ’’Time’’, koja će ostati impresionirana nastupom grupe ’’Tač’’, te će istu i predložiti za učešće na predstojećoj Pop paradi. Zamisao biva i ostvarena na I (i jedinoj) Pop Paradi u Zemunu u prepunoj hali Pinki početkom 1977. godine uz tadašnje najveće bendove YU rocka (’’Parni Valjak’’, ’’Time’’, ’’Pop Mašina’’ i dr.). Spektakl je ispratila TV Beograd, dok je PGP RTB rezao 03.03.1977. 2 LP 5299 / 5300 [2]na kome sa ovog nastupa postoji i zabeleženi audio snimak dve njihove kompozicije (’’Jagodinsko momče’’ i ’’Zabranjeni rock’’), što ujedno predstavlja i prvi oficijelni vinilni zapis bilo kog rock benda iz ovog grada.

Singl ploču S 51 770 sa napred navedenim kompozicijama u studijskom aranžmanu rezao je PGP RTB 12.04.1977. godine, a izdao u maju iste godine. Nakon izlaska u prodaju pomenutih izdanja, austrijska TV (u saradnji sa fotografom Sudar Borivojom) dolazi u Svetozarevo i pravi reportažu o bendu za područje Zapadne Evrope. Nakon ove epizode, sada već afirmisani i vinilno verifikovani bend – Tač kreće u svoju Prvu samostalnu YU turneju koja je trajala od sredine maja do kraja juna 1977. godine kada je bend odradio oko 40 nastupa.

Po završetku turneje, krajem juna 1977. godine, iz benda izlazi Dragoljub Petrović ’’Košpa’’, a u isti u julu iste godine dolazi Aleksandar Stojković – Aca ’’Pevaljka’’ kada i otpočinje komponovanje numere ’’Bdi moja Jugoslavija’’. Numere: ’’Namigni mi jednom’’’ i ’’Našminkaj se, mala’’ bivaju snimljene u leto iste godine u Radio Svetozarevu. Svoj prvi nastup u ovoj postavi, bend radi pred ORB u Batočini na izgradnji sadašnje trase auto – puta ’’Bratstvo – jedinstvo’’ u jesen 1977. godine.

U proleće 1978. godine u Radio ’’Svetozarevu’’ bivaju snimljene numere ’’Bdi moja Jugoslavijo’’ i ’’Suzana’’. Ovu epizodu prati takođe veliki broj nastupa širom nekadašnje velike države, od kojih svakako treba izdvojiti nastupe u Domu kulture u Smederevu, kao i u Domu omladine u Kruševcu (današnji KCK) pred prepunim salama praćeni izuzetnim ovacijama publike. Početkom avgusta 1978. godine, bend dobija stalni radni angažman prvo na ostrvu Hawaii kod Budve, te neposredno zatim u hotelu ’’Jadran’’ u Ulcinju. U jesen 1978. godine, na odsluženje vojnog roka odlazi oficijelni bassista – Zoran Marković, te tu ulogu na kratko privremeno zauzima Danilo Danilović – Buca (R.I.P.). Bend u ovoj postavi (između ostalih), radi odlično kod publike prihvaćen nastup u Slovenskoj Bistrici za Dan JNA – 22. decembra 1978. godine.

Датотека:Tach1978.jpg
Četvrta postava sa Nadom Knežević i Ivanom Švagerom, Herceg Novi, hotel Plaža, 1978.

Pred kraj 1978. godine, bend otpočinje saradnju i sa Nadom Knežević i njenim tadašnjim suprugom – saksofonistom – Ivanom Švagerom sa kojim su nastupali po hotelima na Crnogorskom primorju od Ulcinja do Dubrovnika sve do katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Crnogorsko primorje 15. marta 1979. godine. Iz ovog perioda ostaje duboko kod publike zapamćen nastup za doček Nove 1979. godine u hotelu ’’Plaža’’ u Herceg Novom. Treba istaći da je u ovom periodu, bend radio asihrono sa tri vokala – svoja dva oficijelna (Draganom Košpom i Acom Pevaljkom) i trećim - gostujućim – Nadom Knežević.

Generalno gledano, negde do početka marta 1979. godine, Tač je bio jedini rock bend u Svetozarevu koji je posedovao svoj autorski materijal i koji je do ovog vremenskog perioda rada brojao preko 30 svojih autorskih numera od kojih pojedine do dana današnjeg (spletom objektivnih poteškoća) nisu ugledale svetlost dana, te je publika njih jedino imala prilike da čuje uživo na koncertima i ređe preko ’’Radio Svetozareva’’ u kome su i bile snimljene.

Aprila 1979. godine, bend u Radio ’’Svetozarevu’’ snima numere ’’Prevaren sam’’ i instrumentalnu - ’’Ja u školu idem i dobar sam đak’’ . Jula 1979. godine iz benda izlazi originalni klavijaturista - Slava Milutinović, a u isti dolazi Aleksandar Saša Krstić (ex ’’Obsesija’’ , te post ’’West’’ i ’’Metro’’). Avgusta 1979. godine, bend ostvaruje nekoliko izuzetno zapaženih uzastopnih nastupa u hotelu ’’Patria’’ u Subotici, kada je pevao Aca Pevaljka uporedo sa Nadom Knežević.

U jesen 1979. godine, iz benda definitivno odlazi Dragan Košpa.

Bend (sa Acom na vokalu) radi vrlo dobro posećen koncert za doček Nove 1980. godine u holu O.C. ’’Veljko Vlahović’’ u Svetozarevu u tadašnjoj diskoteci Tomice Rupnika. Tač završava svoju karijeru 4. maja 1980. godine otkazivanjem koncerta u Kutini čuvši u putu na radiju vest o smrti Josipa Broza Tita.

Krajem 1999. godine, slovenačka diskografska udruga ’’Taped Pictures’’ u saradnji sa PGP RTS – om izdaje remasterizovani CD Pop Parade I pod zajedničkim brojem CD 2018. Na ovom izdanju, Tač biva zapisan samo sa jednom svojom numerom – ’’Jagodinsko Momče’’[3].

Ponovno okupljanje 2012

Bend se posle tridesetdvogodišnje pauze ponovo okuplja za 01. maj 2012. godine, te tim povodom i nastupa na Moto skupu u Jagodini, 18. maja 2012. godine u sastavu: Aleksandar Stojković – Aca ’’Pevaljka’’ – vokal, Slavoljub Nenad Jelača – gitara, Zoran Marković – bas, Aleksandar Ljubisavljević Ljubiško (ex ’’Popbox’’, post ’’Black & White’’) – klavijature i Aleksandar Saša Jelača – bubnjevi. Kao gost, stihove numere ’’Suzana’’ je recitovao Goran Stanković – Stanko ’’Fantom’’ (ex ’’Fantomi’’, ’’Faraoni’’), a specijalno za ovu priliku, bend je iskomponovao i novu pesmu nazvanu ’’Harley Davidson’’ neposredno pred nastup. [4]

Nakon ovog nastupa, bend prelazi u ’’stand by’’ režim, te shodno tome, informacije o budućoj javnoj aktivnosti (juni 2015. god.) će biti obelodanjivane u kasnijim postovima.

Članovi benda

  • Slavoljub Nenad Jelača
  • Aleksandar Saša Jelača
  • Aleksandar Stojković – Aca ’’Pevaljka’’
  • Slava Milutinović
  • Zoran Marković
  • Dragoljub Dragan Petrović Košpa
  • Ankica Stojanović

Reference

Spoljašnje veze