Пређи на садржај

Савез комунистичке омладине Југославије — разлика између измена

м
Радом на терену, СКОЈ и омладина из НОВ и ПОЈ за све време НОР, знатно су допринели развитку и активности организација СКОЈ-а и УСАОЈ-а на терену, повезивању војске и народа, стварању и јачању њиховог јединства, међусобне сарадње и помоћи. Како су се у војним јединицама налазиле најпрогресивније и најбројније снаге тадашњег друштва, нарочито у првим годинама НОР и револуције, оне су одиграле значајну улогу у ширењу идеја ослободилачке борбе и били су они војно-политички колективи, који су захваљујући активностима чланова КПЈ, СКОЈ-а и војно-политичких руководилаца, сврстали жаришта НОП у местима и крајевима где их до њиховог доласка није било. Војне јединице су одиграле посебно значајну улогу у ширењу народноослободилачке борбе и идеја научног социјализма. Захваљујући њима, визија новог друштва продирала је и у најзабаченија места од [[Ђевђелија|Ђевђелије]] до [[Триглав]]а. Као покретне јединице, чете, батаљони и бригаде НОВ и ПОЈ, биле су пропагатори и носиоци братства и јединства нација и националности у најтежем периоду њихове историје. С обзиром да се у јединицама НОВ и ПОЈ од јесени 1941, па до краја НОР, у већини налазила омладина, може се рећи, да је она била она снага у тадашњем југословенском друштву која је под руководством КПЈ и СКОЈ-а брзо схватала и прихватала идеје и стремљења НОП, усвајала их и борила се младалачким жаром и одушевљењем за њихово реализовање унутар оружаних снага и на терену. Посебно су у томе предњачили чланови КПЈ и СКОЈ-а.
 
[[Датотека:Okrožni komite SKOJ-a za Celje vna Ljubnem.jpg|мини|280п|Окружни комитет СКОЈ–а за Цеље, oктобар 1944. године.]]
У борбама за време [[десант на Дрвар|фашистичког десанта на Дрвар]] [[25. мај]]а [[1944]]. године херојски су животе положили сви чланови [[Окружни комитет СКОЈ-а за Дрвар|Окружног комитета за Дрвар]]: Душко Бурсаћ, Душко Бајић, Љубо Боснић, Разија Омановић, Зора Зељковић, Савица Соломун. Најстарији члан руководства имао је само 22 године. Скојевци су храбро пружали двочасовни отпор надмоћнијем непријатељу. Рафали су обасипали зграду, а Немци су прилазили и кроз прозоре убацивали бомбе, које су скојевци враћали назад. Залихе муниције биле су мале, неки су већ били рањени, али отпор није орестајао. Седиште Окружног комитета је тако постало једно од најјачих партизанских упоришта у самом граду, а око његове зграде погинуло је око тридесетак немачких војника. Окружни комитет Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) за Дрвар је одликован [[Орден народног хероја|Орденом народног хероја]], [[20. мај]]а [[1969]]. године, поводом 25-огодишњице немачког десанта на Дрвар.