Пређи на садржај

Ивасаки Јатаро — разлика између измена

м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
м (nije klica vise)
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
У марту [[1987]]. године, Ивасаки постаје председник компаније [[Мицубиши]]. Име компаније добија комбиновањем речи ''mitsu'' ("три") и ''hishi'' (у преводу, "кинески водени кестен", плод коришћен у азијској кихињи чији се облик користи при описивању ромбоидних облика). Лого компаније добија се комбиновањем породичног грба Ивасаки породице и амблемом породице Јаманоучи који су у то време водили клан Тоса и контролисали делове места где је Ивасаки Јатаро припадао.
 
У периоду од [[1874]]–[[1875]], Ивасаки добије од Јапанске владе понуду да обави трансфер ратног материјал и војске бродовима које је влада услед војних операција на [[Тајван]]у придобила. Након њеног завршетка бродови остају у власништву компаније и баш због те блиске везе између Ивасакија и владе, компанија ће доживети успех. Мицубиши подржава новооформљену владу и за њене потребе преноси војску и материјал уз чију је помоћ угушена побуна клана Сацума, 1877. године. Захваљујући успону модерне јапанске државе, [[Мицубиши]] као компанија доживљава вртоглави успех.
 
Временом компанија почиње да улаже и у [[рударство]], оправку и бродоградњу, [[финансије]] и [[економија|економију]]. Године [[1884]], закупљује бродоградилиште у [[Нагасаки]]ју која омогућава компанији да се прави производњом бродова у великим размерама.
1.572.075

измена