Пређи на садржај

Фердинанд Тенис — разлика између измена

м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
м (nije klica vise)
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
# Примењена социологија
# [[Empirizam|Емпиријска]] социологија или социографија
Он је потврђивао исправност ширег поимања социологије које укључује и друштвену биологију, [[Демографија|демографију]] и [[Socijalna psihologija|социјалну психологију]]. Његова идеја о чистој социологији одговара данашњем схватању опште социологије. Она представља систем појмова и норми о идеалним типовима. Примена ових појмова у објашњењу конкретних друштвених појава спада у домен примењене социологије. [[Empirizam|Емпиријска]] социологија представљала је социографско изучавање тренутних друштвених услова и процеса.
==== Заједница и друштво ====
Срж Тенисовог система је учење о друштвеним ентитетима и људским односима. Ово учење засновано је на разликовању појмова [[Društvo|друштва]] и [[Zajednica|заједнице]]. Ово учење значајно је за синтетисање рационалног и романтичког схватања [[Društvo|друштва]]. Тенис је сматрао да разлике између двеју школа мишљења у области социјалне филозофије управо потичу од тога што свака заступа само једну сферу у изради концепције о читавој друштвеној стварности. Битне тачке Тенисове теорије су следеће:
# Све друштвене односе треба сматрати последицама људске воље.
# Ова воља и унутрашњи однос удружених појединаца по карактеру могу бити разноврсни: од жеље за постизањем истог циља уз присуство равнодушности, па чак и мржње према партнеру (пословна сарадња) или ипак због осећаја симпатије према партнеру што сам однос чини вредним (пријатељство). Овим се могу разликовати две воље: рационална, која разликује циљеве од средстава и органска, која се проистиче из темперамента и карактера појединца
363.220

измена