Пређи на садржај

Архитектура рачунара — разлика између измена

м
ciscenje
м (јеzici; козметичке измене)
м (ciscenje)
=== Перформансе ===
 
Модерне перформансе рачунара се често описују у МИПС по МХзMHz (милиона инструкција у милионима циклуса такта). Ово мери ефикасност архитектуре при било којој брзини такта. Пошто бржи сат може направити бржи рачунар, ово је корисно, широко примењиво мерење. Историјски рачунари имали МИПС/ МХзMHz ниско око 0.1. Јадноставни модерни процесори лако достижу близу 1. Суперкаларни процесори могу достићи три до пет извршавајући неколико инструкција у једном циклусу. процесори са више језгара и векторске обраде ЦПУ може помножити ово у будућности на много података секунди.
 
Историјски гледано, многи људи мерили брзине рада рачунара по такту (обично у МХзMHz или ГХзGHz). Ово се односи на број циклуса у секунди главног такта процесора. Међутим, ово је нешто погрешно метрички, машина са вишим тактом не мора нужно имати боље перформансе. Као резултат тога произвођачи су удаљили од такта као мере учинка.
 
Остали фактори могу утицати на брзину , као што је мешавина брзина, брзина магисртале, брзина меморије на располагању, као и врста и редослед инструкција које се покрећи у програмима.
1.572.075

измена