Пређи на садржај

Господар прстенова: Дружина прстена — разлика између измена

Поправљене везе: ПрстенЈединствени прстен
(Поправљене везе: ПрстенЈединствени прстен)
 
Увод, қоји приповеда [[Галадријела]], приказује чаробњака [[Саурон]]а који кује [[Јединствени прстен|Јединствени Прстен]] којим ће покорити [[Средња Земљa|Средњу Земљу]] преко поробљавања носача Прстенова моћи - моћних магичних прстенова који су дати свакој раси - [[Вилењаци]]ма, [[Патуљци]]ма и [[Човек|Људима]].
Формиран је Последњи савез вилењака и људи како би се супротставио Саурону и његовим снагама у подножју [[Пламен планине]], али изненада се појављује сам [[Саурон]] како би убио [[Елендил]]а, краља [[Арнор]]а и [[Гондор]]а, и [[Гил-галад]]а, Узвишеног Краља [[Нолдор]]а. Тада [[Исилдур]] зграби сломљени мач свога оца и одсече Сауронову руку. Ударац одсече Сауронове прсте, одвојивши га од Прстена и побеђује његову војску. Међутим, како је Сауронов живот везан са прстеном, он није сасвим поражен све док се сам прстен не уништи. Исилдур односи [[Јединствени прстен|Прстен]] и подилази искушењу, одбијајући га уништити. После му [[орци]] спремају заседу и убијају га, а прстен бива изгубљен у реци у коју је Исилдур пао.
 
Прстен је пронађен два и по миленијума касније, када долази до створења [[Голум]]а, који га односи у подземље на пет векова, а прстен даје Голуму „неприродно дуг живот“. Aли прстен га напушта, а проналази га [[Хобити|хобит]] [[Билбо Багинс]], на велику Голумову жалост. Билбо се враћа свом дому у [[Округ]] са Прстеном, а прича се наставља 60 година касније.