Срђан Калембер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
мНема описа измене
Ред 32: Ред 32:


=== Црвена звезда ===
=== Црвена звезда ===
По завршетку рата желео је да се и даље бави фудбалом али га је Слободан Ћосић наговорио да игра кошарку где је мања конкуренција. Био је један од присутних на чувеном састанку у Делиградској улици када се формирало Спортско друштво црвена звезда. Иако је у почетку био у другом плану, убрзо је добио статус стандардног првотимца Црвене звезде. Од [[1946]]. до [[1954]]. године наступао је [[КК Црвена звезда|Црвену звезду]] са којом је освојио 9 националних титула. Укупно је за Звезду одиграо 108 утакмица и постигао 734 поена. Остао је запамћен као изванредно крило које је сигурно погађао из угла.
По завршетку рата желео је да се и даље бави фудбалом али га је Слободан Ћосић наговорио да игра кошарку где је мања конкуренција. Био је један од присутних на чувеном састанку у Делиградској улици када се формирало Спортско друштво Црвена звезда. Иако је у почетку био у другом плану, убрзо је добио статус стандардног првотимца Црвене звезде. Од [[1946]]. до [[1954]]. године наступао је [[КК Црвена звезда|Црвену звезду]] са којом је освојио 9 националних титула. Укупно је за Звезду одиграо 108 утакмица и постигао 734 поена. Остао је запамћен као изванредно крило које је сигурно погађао из угла.


Након Црвене звезде играо је у француској за екипу Нанта. Касније се посветио тренерском послу и радио је низ година у [[Француска|Француској]]. У Француску је отишао 1958. и са краћим прекидима тамо је био до 1989. године.<ref name="pol13"/> Једно време је био тренер и мушке и женске екипе [[КК Сплит|Југопластике]] из Сплита као и [[КК Слога|Слоге]] из Краљева.
Након Црвене звезде играо је у француској за екипу Нанта. Касније се посветио тренерском послу и радио је низ година у [[Француска|Француској]]. У Француску је отишао 1958. и са краћим прекидима тамо је био до 1989. године.<ref name="pol13"/> Једно време је био тренер и мушке и женске екипе [[КК Сплит|Југопластике]] из Сплита као и [[КК Слога|Слоге]] из Краљева.

Верзија на датум 3. фебруар 2016. у 14:29

Срђан Келембер
Лични подаци
Надимак Срђа
Датум рођења 5. јун, 1928.
Место рођења Сарајево, Краљевина СХС
Датум смрти 2. фебруар 2016.(2016-02-02) (87 год.)[1]
Место смрти Београд,
Држављанство  Србија
Сениорска каријера
Године Клуб
Црвена звезда
Репрезентативна каријера
 Југославија

Срђан Келембер (Сарајево, 5. јун 1928 - Београд, 2. фебруар 2016) био је бивши југословенски и српски кошаркаш. Један је од оснивача Спортског друштва Црвена звезда као и његове кошаркашке секције. Са 9 освојених националних титула рекордер је Црвене звезде.

Каријера

Спортом је почео да се бави још као дечак када је 1938. године на трци на 60 метара освојио друго место. Касније се присећао да је том приликом добио пољубац од принцезе Јелисавете Карађорђевић. Током Другог светског рата играо је фудбал за БАСК, али се бавио и осталим спортовима.

Црвена звезда

По завршетку рата желео је да се и даље бави фудбалом али га је Слободан Ћосић наговорио да игра кошарку где је мања конкуренција. Био је један од присутних на чувеном састанку у Делиградској улици када се формирало Спортско друштво Црвена звезда. Иако је у почетку био у другом плану, убрзо је добио статус стандардног првотимца Црвене звезде. Од 1946. до 1954. године наступао је Црвену звезду са којом је освојио 9 националних титула. Укупно је за Звезду одиграо 108 утакмица и постигао 734 поена. Остао је запамћен као изванредно крило које је сигурно погађао из угла.

Након Црвене звезде играо је у француској за екипу Нанта. Касније се посветио тренерском послу и радио је низ година у Француској. У Француску је отишао 1958. и са краћим прекидима тамо је био до 1989. године.[2] Једно време је био тренер и мушке и женске екипе Југопластике из Сплита као и Слоге из Краљева.

Репрезентација

За репрезентацију је играо 47 пута. наступао је на Европском првенству у Прагу 1947. и у Москви 1953. године. такође био је део репрезентације која је играла на Светском првенству у Буенос Ајресу 1950. године.

Остало

Рођен је од оца Јована, пуковника авијације, и мајке Јулије (1899—1999) чији је стриц био Душан Симовић.[3][4] Оженио се 1971. године са кошаркашицом Наташом Бебић[2], а добили су ћерку Ољу 1973. године[3].

Референце

Спољашње везе