Пређи на садржај

Pilates — разлика између измена

43 бајта уклоњена ,  пре 5 година
 
== Trejdmark ==
Jozef Pilates je preminuo 1967, tako da jea njegova žena Klara je vodila njihov studio sama sledećih 11 godina. Poslednjih godina Pilatesov metod je postao veoma popularan oblik fitnesa, što potvrđuju i mnoge poznate ličnosti iz [[šou-biznis]]a tvrdeći da svoje gipko telo imaju da zahvale pre svega praktikovanju Pilates vežbi.
 
Tokom 1990-ih došlo je do napada na [[trejdmark]] imena Pilates od strane čoveka po imenunapao [[Šon Gager]] u korist "Studia Pirates", Inc. Ovaj trejdmark je proveren na saveznomSaveznom sudu SAD od strane kompanije "Pilates rekviziti za uravnoteženo telo" zajedno sa instruktorkom pilatesa De braDebrom Lozen. U oktobru 2000. savezni sudija Mirijam Cederbaum objavila je da je Pilates izvorni termin za ovu vrstu vežbanja, i kasnije je određeno da vrsta vežbanja ne može zakonski da bude zaštićena kao trejdmark u Sjedinjenim državama.
 
U nešto skorije vreme Pilates je bio tema recenziranih (peer review) naučnih članaka i sada se sve više prihvata i u medicinskoj profesiji, čak i u stanjima koja su ranije bila kontraindikovana, kao što je na primer trudnoća [2]. Adi Balog (Adi Balogh) je napisao opširan članak na tu temu u Časopisu kraljevske komore babica (Journal of the Royal College of Midwives)[3].
 
Pilates je zamišljen tako da bude kompletna disciplina fizičkog vežbanja, mada početnicima može da učini da ne zadovoljava u dovoljnoj meri kardio-vaskularni trening. Jednom kada se u njemu usavrši, Pilates trening jača i preoblikuje (ispravlja) celo telo. Pilates izbegava jake udarce, veliku izlaznu snagu i teška mišićna i skeletna opterećenja. Naglasak nije na sticanju mišićne mase. Njegov fokus je na izduživanju i ispravljanju, i može u tome veoma uspešno da uvežba mišiće predupređujući razne povrede, što [[bodibilding]] i druge vrste konvencionalnih [[aerobik]] vežbi zanemaruju u svom programu.
Анониман корисник