Вељушки манастир — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Разне исправке
м (sablon; козметичке измене)
м (Разне исправке)
== Историја ==
 
Цркву Пресвете Богородице Милосрдне (Елеоуса) саградити је монах испосник (каснији струмички епископ) Мануел [[1080.]]. године. Оргиналне камене плоче са грчким натписом о времену изградње, које су стајале као архитравом изнад улазних врата, за време [[Први светски рат|Првог светског рата]] су извађене и однете у Археолошки музеј у [[Софија|Софију]], данас су на њиховом месту копије. Од 13. века Манастир је подређен [[Света гора|светогорском]] [[Манастир Ивирон|манастиру Ивирон]], све до [[Балкански ратови|Балканских ратова]] [[1913.]]. године. Средином [[13. век]]а у манастиру је живело 23 монаха, а у његовој библиотеци била су четири Јеванђеља и 64 манускрипта и 35 икона.
 
Манастирска црква је једина сачувана. То је црква с четверолисна тлоцртом, у пресеку бродова диже се осмоугаони купола ту се налази наос са олтаром, и по томе је Елеоуса ретко здање такве врсте у Македонији. Црква је имала нартекс, и јужну капелу (св.Спас), која је касније претворена у сакристију. Изнад натекса и јужне капеле такође су подигнуте куполе, само мањег пречника и мање висине.
Манастир је изворно имао независан звоник, који је у међувремену порушен, поново је подигнут у [[20. век]]у.
 
Манастри Вељуса је рестауриран и обновљен у периоду од [[1975-]].1985 године. <ref>[http://www.mpc.org.mk/English/MPC/Strumica/veljusa.asp Monastery of Veljusa]</ref>
 
== Извори ==
1.572.075

измена

Мени за навигацију