Пређи на садржај

Рат у Абхазији (1992—1993) — разлика између измена

Дана [[26. август]]а, оружани Чечен који се борио за Абхазију, Валери Малиук од Есхера, изразио је саучешће Грузији. Истог дана су силовали грузијске тинејџере, и заједно са Абхазијским милитантима, починили злочине против грузијских цивила у селу Ордзхоникидзе<ref>Annex to the Report of the UN Secretary General on the situation in Abkhazia, Georgia, Proposals for political and legal elements for a comprehensive settlement of the Georgian-Abkhaz conflict</ref>.
 
Након заузимања Сухумија, грузијске снаге (укључујући Мкхедриони паравојних јединица) су чиниле етничко чишћење, пљачке, злостављања и убиства"<ref name=hrw/> In addition to the looting, Abkhaz cultural monuments were destroyed in a manner that, according to some reports, suggests deliberate targeting. University buildings were sacked and museums and other cultural collections broken up. The irreplaceable Abkhaz national archives were burned by Georgian troops, reportedly, local firefighters didn't attempt to douse the blaze.<ref name=hrw/><ref>[[Institute for War and Peace Reporting]], [http://www.iwpr.net/?p=crs&s=f&o=161411&apc_state=henicrs2002 Abkhazia: Cultural Tragedy Revisited]</ref><ref>[[OpenDemocracy]], [http://www.opendemocracy.net/democracy-caucasus/abkhazia_archive_4018.jsp Abkhazia's archive: fire of war, ashes of history]</ref>." Поред пљачке, Абхазијски културни споменици су уништени на начин који, према неким извештајима, сугерише намерно циљање. Универзитетске зграде, музеји и друге културне колекције су опустошене. У нападу грузијских трупа, абхаски архиви су спаљени, а локални ватрогасци нису покушали да угасе пожар. Абхаске породице и друге избеглице из Сухумија тврдиле су да су пијане грузијске трупе упале у њихове домове са аутоматским оружјем, и говорили им да оду Сухумија заувек, јер Сухуми је грузијски. Према једној породици, грузијск војници су украли накит, насрнули на супругу, а потом бацили их на улицу. Исти сведоци пријавили су да су видели мртве Абхаске цивиле, укључујући жене и старије особе, расуте по улицама, иако су борбе завршене.
 
На крају ове фазе сукоба, грузијске снаге су заузели већи део Абхазије. Џепови Абхазијских снага су били под опсадом у деловима Очамчира Дистрикта и Ткварчала, док у Гудаути су били стегнути између грузијских трупа у Гагри и Сухумију.
4.469

измена