Пређи на садржај

Импотенција — разлика између измена

1.811 бајтова додато ,  пре 5 година
нема резимеа измене
}}
'''Импотенција''' је немогућност мушкарца да обезбеди задовољавајућу сексуалну активност. Док се у ужем смислу, полна немоћ мушкарца за обављање полног чина, услед органских или [[психологија|психолошких]] узрока, који трајно онемогућавају постизања и одржања задовољавајуће ерекције, означава као '''еректилна дисфункција,''' дотле се у најопштијем смислу, појмом импотенција може означавати и [[неспособност]], или немоћ мушкарца у духовном, стваралачком, или неком другом смислу.
 
Импотенција се може манифестовати као потпуна неспособност постизања ерекције (која траје дуже од три меѕеца), или је њена неконзистентност или способност одржавања ерекције само краткотрајна.
 
Сваки поремећај који утиче на нормалну циркулацију крви у мушком полном уду, може бити потенцијални узрок импотенције. Као најчешћи узрци наводе се они који су физичке природе, болести, повреда или нежељених дејстава лекова.
 
Иако импотенција није примарно последица старења (јер само старење не узрокује импотенцију), њена учесталост ипак расте са процесом старења: тако да око 5% мушкараца у петој деценији живота и 15-25% мушкараца страјих од 65 година пати од овог проблема.
 
Мушку импотенцију такође треба разликовати од неплодности и преране ејакулације. Наиме мушкарац који не може одржати ерекцију, може у сваком другом погледу бити способан за оплодњу. Такође прерану ејакулацију, код које оргазма настаје сувише брзо да би се задовољио неки од партнера, треба разликовати од импотенције.
 
== Синоними ==