Пређи на садржај

Односи Србије и Кине — разлика између измена

нема резимеа измене
Председник Владе Републике Србије [[Мирко Цветковић]] посетио је Кину у јуну 2010. године, да би већ средином јула исте године Србију посетио председник кинеског парламента [[Ву Бангу]].
 
У 2011. години, је у мају кинески министар иностраних послова [[Јанг Ђиеч]] посетио Србију. Затим је у августу тадашња председница Народне скупштине Републике Србије [[Славица Ђукић-Дејановић]] посетила Кину, док је министар спољних послова Србије Вук Јеремић боравио тамо крајем исте године. Током његове посете Сајму високе технологије у [[Шенџен]]у неке кинеске фирме су потврдиле своју решеност да инвестирају у Србији.
 
Крајем јануара 2013. године у Кини је боравио министар природних ресурса, рударства и просторног планирања [[Милан Бачевић]]. Он се сусрео са званичницима кинеске Владе и представницима компанија које су заинтересоване за сарадњу на реализацији пројекта пловног канала Београд-Солун. Овај канал је од велике важности за Србију не само због свог транспортног значаја, већ и енергетског и пољопривредног. Министар Бачевић је том приликом потписао Протокол о разумевању за израду студије оправданости пројекта са кинеском компанијом Чајна гезуба груп корпорејшн. Она је већ после две недеље испитивања проценила да је пројекат градње канала „Морава“ изводљив иако постоје одређене инфраструктурне препреке које је могуће решити. Имајући у виду да се ради о дугорочном мултилатералном пројекту који захтева доста новчаних средстава и времена да се приведе крају, а да је Србија већ доста задужена, остаје да се осмисли начин на који би тај велики пројекат могао бити финансиран.
 
2013. након четири године од потписивања Споразума о сратешком партнерству између НР Кине и Републике Србије Кину је посетио нови српски председник [[Томислав Николић]]. Значај те посете је што она представља прву посету једног шефа државе из региона Централне и Источне Европе НР Кини, од избора новог кинеског руководства у марту 2013. године. Током посете, која је трајала од 25. до 29. августа, председник Републике Србије је боравио у Пекингу, Хангџоу и Шангају. У делегацији су били министар спољних послова [[Иван Мркић]], министар грађе винарства и урбанизма [[Велимир Илић]], министар рударства, природних ресурса и просторног планирања Милан Бачевић, као и супруга председника [[Драгица Николић]]. Председник Николић је у Пекингу разговарао са председником НР Кине, Си Ђинпингом, премијером Ли Кећиангом и председником Свекинеског народног конгреса Џанг Деђиангом. Два председника потписала су Заједничку изјаву о продубљивању стратешког партнерства.
 
Средином октобра у посети Србији је био заменик министра иностраних послова НР Кине [[Сунг Тао]] који је уједно и генерални секретар секретаријата за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе. Том приликом он се сусрео са премијером [[Ивица Дачић|Ивицом Дачићем]], министром природних ресурса, рударства и просторног планирања Миланом Бачевићем и министром саобраћаја Александром Антићем. На састанку је оцењено да односе Кине и Србије карактерише традиционално пријатељство, поуздано партнерство и висок степен поверења и подршке. Истакнуто је да Кина подржава европски пут Србије, покренуте реформе и настојања да се проблеми на Косову и Метохији решавају дијалогом. Посебан акценат је дат постојећем Механизму сарадње Кине са 16 држава Централне и Источне Европе и предстојећем састанку премијера свих земаља у Букурешту. Премијер Дачић је предложио да се наредни састанак премијера ових држава одржи у Београду и да се седиште тела, које у оквиру Механизма Кина–ЦИЕЗ координира сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја, буде у Београду. Истог дана уприличен је и састанак Сунг Таоа са министром спољних послова Иваном Мркићем.
 
[[Датотека:Kineski most sat.jpg|мини|десно|150п|[[Пупинов мост]] између [[Земун]]а и [[Борча|Борче]] који је изградила кинеска фирма „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“]]
 
Кина није признала независност Аутономне Покрајине [[Косово и Метохија|Косова и Метохије]].<ref>[http://www.vreme.com/cms/view.php?id=882494 Заједничка изјава Србије и Кине]</ref>
 
Иако је НР Кина против независности Косова, посао кинеских компанија тамо цвета. Разлог за то је чињеница да НР Кина исто тако нема ништа против успостављања економских односа држава са Тајваном, али се противи политичким и безбедносним односима.
 
=== Дипломатски представници ===
Амбасада Републике Србије у Пекингу (Кина) радно покрива [[Северна Кореја|Северну Кореју]]<ref>[http://mfa.gov.rs/sr/index.php/diplomatsko-konzularna-predstavnistva/diplomatske-misije/ostale-zemlje-rs/185-----/185--?lang=cyr Државе покривене на нерезиденцијалној основи], Кореја, ДНР </ref> и [[Монголија|Монголију]].<ref>[http://mfa.gov.rs/sr/index.php/diplomatsko-konzularna-predstavnistva/diplomatske-misije/ostale-zemlje-rs/345-----/345-?lang=cyr Државе покривене на нерезиденцијалној основи], Монголија</ref>
* [[Милан Бачевић]]<ref>[http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:512941-Milan-Bacevic-ambasador-u-Kini Милан Бачевић амбасадор у Кини]</ref>
* [[Татјана Панајотовић Цветковић]], отправник послова
* [[Миомир Удовички]], амбасадор, - 2011.
* [[Владимир Кохут]], отправник послова, 2002. - 2003.
Анониман корисник