Пређи на садржај

Гимназија „Светозар Марковић” Ниш — разлика између измена

проширење чланка
Нема описа измене
(проширење чланка)
}}
'''Гимназија Светозар Марковић''' је гимназија у [[Ниш]]у. Основана је [[1. септембар|1. септембра]] [[1954]]. године. Своју образовно-васпитну делатност је најпре обављала у објекту у коме се налазе гимназије „Стеван Сремац“ и „Бора Станковић“. Одлуком органа тадашње [[Општина Ниш|општине Ниш]], [[1966]]. године се преселила у просторије дома ученика средњих школа у Нишу, познатог и као „Дом ЖИШ-а“, који се налази у Улици Бранка Радичевића број 1, и данас ради у овом простору.
 
Ова гимназија има одељења друштвено-језичког и природно-математичког смера, као и специјална одељења за ученике са посебним способностима за физику и математику. Једина је гимназија у [Ниш]у која у понуди има и француско билингвално одељење.
Гимназија има четири спрата, четири кабинета за информатику, једну салу за физичко васпитање, свечану салу, кабинете за хемију, физику и биологију, ботаничку башту и клуб ученика.
 
Гимназија ради у две смене, прва почиње у 08:00, а друга у 14:15. Првог септембра у првој смени су први и трећи разред, док су парни разреди у другој смени. Разреди ротирају смене сваке недеље. Свако одељење има своју учионицу.
Гимназија тренутно има по девет одељења у првом, другом и четвртом разреду, док у трећем има седам.
У гимназији се уче следећи страни језици: француски, енглески, руски и италијански језик.
 
Гимназија је добитник многих награда и признања. Постижу се резултати у разним такмичарским областима: математика, физика, информатика, хемија, географија, историја, језици и др.
 
 
== Билингвална одељења ==
Од [[1. септембар|1. септембра]] [[2008]]. године, по угледу на билингвална (двојезична) одељења, која су још много пре тога били отворени у [[Београд]]у, у склопу ове гимназије формирано је прво билингвално одељење у [[Србија|Србији]] које је ван Београда. Основни циљ билингвалне наставе је усавршавање већ постојећег напредног знања [[Енглески језик|енглеског]] и [[Француски језик|француског језика]]. Упис у одељење у коме се настава паралелно води на [[Српски језик|српском]] и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Ови се пријемни испити састоје из четири дела: разумевање слушаног, разумевање прочитаног, писање састава и усмени део. Рачуна се да је испит положио сваки ученик који је освојио 14 од 20 поена, а ранг листа за упис се прави на основу збира бодова пријемног испита језика и завршног испита у основним школама. Сваке школске године се уписује по једно одељење које има по 15 ученика за француски и енглески језик, који предмете који се раде искључиво на српском слушају заједно, док се за предмете које слушају и на страном језику раздвајају. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја. Сама одељења припадају природно-математичком смеру.. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено 1. септембра [[2011]]. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском, односно француском језику, свако у по једном разреду.
Упис у одељење у коме се настава паралелно води на [[Српски језик|српском]] и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Ови се пријемни испити састоје из четири дела: разумевање слушаног, разумевање прочитаног, писање састава и усмени део. Рачуна се да је испит положио сваки ученик који је освојио најмање 14 од 20 поена, а ранг листа за упис се прави на основу збира бодова пријемног испита језика и завршног испита у основним школама. Сваке школске године се уписује по једно одељење које има по 15 ученика за француски и енглески језик, који предмете који се раде искључиво на српском слушају заједно, док се за предмете које слушају и на страном језику раздвајају. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја.
Сама одељења припадају природно-математичком смеру.. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено 1. септембра [[2011]]. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском, односно француском језику, свако у по једном разреду.
 
== У билингвалном одељењу ==
На часовима који се држе и на француском језику ученици уче кључне појмове, објашњења и резимее на француском језику. Знање градива на француском језику улази и у оцењивање ученика. Професори обезбеђују ученицима додатни материјал у виду резимеа, спискова кључних речи и сл. Ученици морају прво да знају градиво на српском језику. Часови који се држе на француском језику су: географија (2 часа недељно), историја (2 часа недељно) - до треће године, а током све четири године изучавају се математика, хемија, информатика и рачунарство.
 
Ученици француског билингвалног одељења, поред два редовна часа француског језика, имају и додатни час са лектором из Француског института, а на крају школовања добијају потврду о знању језика нивоа Б2 по ДЕЛФ стандардима.
 
Ученици могу да учествују у две француске драмске секције, које припремају представе са којима ученици учествују на позоришним фестивалима у Францускоj. Представе се изводе на француском језику. Фестивали се углавном одржавају у априлу/мају, и тада ученици путују у Француску. Ове секције воде професор хемије и професорка француског језика.
Фестивали се углавном одржавају у априлу/мају, и тада ученици путују у Француску. Ове секције воде професор хемије и професорка француског језика.
 
Ученицима су на располагању и књиге на француском језику у библиотеци, као и речници и граматике.
 
11

измена