Пређи на садржај

Први англо-холандски поморски рат — разлика између измена

м
Dodavanje datuma u šablone za održavanje i/ili sredjivanje referenci
м (ciscenje)
м (Dodavanje datuma u šablone za održavanje i/ili sredjivanje referenci)
 
Тромп, поново командант холандске флоте искористио је прилику и [[1. децембар|1. децембра]] испловио са око 80 ратних бродова и брандера да би спровео кроз Ламанш око 300 трговачких бродова у прекоморске земље и прихватио конвој који се враћао у земљу.
 
Претходно је, 10. децембра, изненадно напао и потукао Енглезе [[Битка код Данџинеса|код Данџинеса]]. Енглези су после тога ужурбано опремили нову флоту од 70 бродова која је средином фебруара 1653. године сачекала Тромпа који се враћао код Ла Рошела. Тромп их је 28. фебруара напао [[Битка код Портленда|код Портленда]] и након тродневне битке успео да се са већим делом конвоја пробије кроз Ламанш.
Код Плићине Норт Форленда, 12. јуна 1653. године противничке флоте су се судариле по први пут у пуној јачини. Ово је највећа [[битка код Норт Форленда|битка]] Англо-холандског рата, а завршила се поразом Холанђана уз незнатне енглеске губитке. Користећи се постигнутом превлашћу на мору, Блејк је приступио уској блокади холандске обале. То је довело до оштре [[Битка код Катвејка и Схевенингена|битке код Катвејка и Схевенингена]] која се одиграла између [[8. август]]а и [[10. август]]а у коме су Енглези претрпели знатна оштећења док су Холанђани били потпуно разбијени. До краја рата обе стране су се ограничиле на крстарички рат у [[Ламанш]]у и [[Северно море|Северном мору]].
1.572.075

измена