Пређи на садржај

Алкан — разлика између измена

40 бајтова додато ,  пре 5 година
Додат други назив за краковање.
Нема описа измене
(Додат други назив за краковање.)
Приликом слободнорадикалског халогеновања алкана настају алкил-радикали који у зависности од почетног реактанта могу да буду примарни, секундарни или терцијарни. То су -{''sp<sup>2</sup>''}- хибридизоване, планарне честице. Стабилност овако добијених алкил-радикала варира и објашњава се појавом [[Хиперконјугација|хиперконјугације]]. Наиме, радикалске -{''p''}- орбитале се преклапају са сигма орбиталама -{C-C}- веза стабилизујући радикал. Самим тим, што се више бочних група налази на радикалском угљенику, радикал је стабилнији и већа је вероватноћа његовог настанка. Дужи низови, у циљу настајања што стабилнијег радикала, подлежу и скелетном премештању чиме се често добијају наизглед неочекивани производи. С тим треба напоменути и да је метил-радикал веома нестабилна честица.
 
=== Краковање (пиролиза) ===
КракованјеКраковање или пиролиза је процес разлагања угљоводоника на угљеник и водоник или неки други угљоводоник и водоник. Процес се обавља на врло високим температурама(преко 500&nbsp;°C) и без ваздуха. Овај процес је виеомавеома битан у индустрији нафте.
* -{CH4 --> C + 2H2}-, и
* -{C2H6 --> C2H4 + H2}-
 
== Примена алкана ==
Алкани се употребљавају као гориво. Користе се и за производњу великог броја органских супстанција у [[хемијска индустрија|хемијској индустрији]].
 
== Види још ==
37

измена