Генерација 5 — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 35: Ред 35:


=== Од 1992. ===
=== Од 1992. ===
Десет година касније група је обновила рад. Нову поставу су чинили, поред Илића и Јовановића, басиста Милош Стојисављевић Цајгер (који је претходно крајем 70-их једно време мењао Петровића), бубњар Зоран Радовановић Баки и певач и глумац [[Ђорђе Давид|Ђорђе Давид Николић]]. Године 1994. објавили су компилацијски албум на којем се налазила и нова песма ''Најјачи остају'' са којом су доживели велики успех. Ова компилација, заједно са коцертним албумом -{''Unplugged & Live''}- вратила их је у жижу интересовања тадашње српске рок сцене. Повратнички албум ''Свет је твој'' изашао је 1997. године, са хитовима као што су ''Ритам додира'', ''Шта ћемо сад нас двоје'', ''Поведи ме у ноћ'' и ''Носи је кошава''. Ђорђе Давид је напустио групу 2000. године и посветио се самосталној каријери, а нови певач постао је Драган Пањак. Те године објавили су компилацију балада ''Помоли се још једном'', а насловна песма биле је и једина коју је Пањак снимио са групом. На последњем студијском албуму ''Енергија'' из 2006. године певач је био Дејан Најдановић Најда, претходно члан групе [[Смак]]. После деценије неактивног дискографског рада, група се новембра 2016. вратила на сцену са новим певачем Милошем Бајатом са којим су за почетак снимили повратнички сингл ''Опасна по живот'', објављеног у сусрет обележавању четири деценије рада. Поред новог певача, са новим синглом је стигао и нови звук којег ће чланови форсирати у наредном периоду.
Десет година касније група је обновила рад. Нову поставу су чинили, поред Илића и Јовановића, басиста Милош Стојисављевић Цајгер (који је претходно крајем 70-их једно време мењао Петровића), бубњар Зоран Радовановић Баки и певач и глумац [[Ђорђе Давид|Ђорђе Давид Николић]]. Године 1994. објавили су компилацијски албум на којем се налазила и нова песма ''Најјачи остају'' са којом су доживели велики успех. Ова компилација, заједно са коцертним албумом -{''Unplugged & Live''}- вратила их је у жижу интересовања тадашње српске рок сцене. Повратнички албум ''Свет је твој'' изашао је 1997. године, са хитовима као што су ''Ритам додира'', ''Шта ћемо сад нас двоје'', ''Поведи ме у ноћ'' и ''Носи је кошава''. Ђорђе Давид је напустио групу 2000. године и посветио се самосталној каријери, а нови певач постао је Драган Пањак. Те године објавили су компилацију балада ''Помоли се још једном'', а насловна песма биле је и једина коју је Пањак снимио са групом. На последњем студијском албуму ''Енергија'' из 2006. године певач је био Дејан Најдановић Најда, претходно члан групе [[Смак]].
После деценије неактивног дискографског рада, група се новембра 2016. вратила на сцену са новим синглом за песму ''Опасна по живот'' који је објављен у сусрет обележавању четири деценије рада. Ово је уједно и прва нумера коју су урадили са новим сталним чланом, певачем Милошем Бајатом.


== Дискографија ==
== Дискографија ==

Верзија на датум 27. новембар 2016. у 13:58

Генерација 5
Музички рад
Активни период1977—1982. и 1992—данас
Оснивање1977. (Београд)
Жанррок, хард рок
Издавачка кућаПГП-РТБ, ПГП-РТС
Чланови
Садашњи члановиДејан Најдановић
Драган Јовановић
Милош Стојисављевић
Драган Илић
Милош Бајат
Бивши члановиЈован Рашић
Душан Петровић
Горан Милошевић
Ђорђе Давид
Зоран Радовановић
Драган Пањак
Слободан Ђорђевић

Генерација 5 је југословенска и српска рок група.

Историјат групе

1977–1982.

Група је основана у Београду средином 1977. године. Прву поставу су чинили клавијатуриста Драгољуб Илић, бубњар Бобан Ђорђевић, певач Јован Рашић, гитариста Драган Јовановић Крле и басиста Душан Петровић. На првим сингловима из 1978. и 1979. године група је свирала хард рок са утицајем џез рока, а са доласком новог певача Горана Милошевића, рођеног брата познате певачице Слађане Милошевић, постепено су се окренули комерцијалнијем звуку. На јесен 1979. године објавили су и трећи сингл са којег се издваја њихов највећи хит Ти само буди довољно далеко. Први запаженији наступ имали су на фестивалу у Опатији 1979. године, где су награђени за најбоље коришћење фолклорних мотива.

Прва плоча Генерација 5 изашла је 1980. године, а друга Дублер две године касније. Из овог периода остали су хитови Долазим за пет минута,(текст написао Бора Ђорђевић) Ти и ја, Дублер итд. Њихова музика је коришћена у филму Зорана Чалића Дошло доба да се љубав проба из 1980. године. Група је престала са радом 1982. године.

Током паузе музички најактивнији остао је клавијатуриста Драган Илић. Радио је у ПГП РТБ и сарађивао са познатим музичарима попут Жељка Бебека и Слађане Милошевић. Компоновао је песму За милион година у оквиру YU рок мисије. Добио је више музичких награда. Милошевић је неко време био у групи Mama Co Co, Јовановић је радио као студијски музичар а Петровић и Ђорђевић су се одселили у САД.

Од 1992.

Десет година касније група је обновила рад. Нову поставу су чинили, поред Илића и Јовановића, басиста Милош Стојисављевић Цајгер (који је претходно крајем 70-их једно време мењао Петровића), бубњар Зоран Радовановић Баки и певач и глумац Ђорђе Давид Николић. Године 1994. објавили су компилацијски албум на којем се налазила и нова песма Најјачи остају са којом су доживели велики успех. Ова компилација, заједно са коцертним албумом Unplugged & Live вратила их је у жижу интересовања тадашње српске рок сцене. Повратнички албум Свет је твој изашао је 1997. године, са хитовима као што су Ритам додира, Шта ћемо сад нас двоје, Поведи ме у ноћ и Носи је кошава. Ђорђе Давид је напустио групу 2000. године и посветио се самосталној каријери, а нови певач постао је Драган Пањак. Те године објавили су компилацију балада Помоли се још једном, а насловна песма биле је и једина коју је Пањак снимио са групом. На последњем студијском албуму Енергија из 2006. године певач је био Дејан Најдановић Најда, претходно члан групе Смак.

После деценије неактивног дискографског рада, група се новембра 2016. вратила на сцену са новим синглом за песму Опасна по живот који је објављен у сусрет обележавању четири деценије рада. Ово је уједно и прва нумера коју су урадили са новим сталним чланом, певачем Милошем Бајатом.

Дискографија

Студијски албуми
  • Генерација 5 (ПГП РТБ, 1980)
  • Дублер (ПГП РТБ, 1982)
  • Свет је твој (ПГП РТС, 1997)
  • Енергија (ПГП РТС, 2006)
Компилацијски албуми
  • Генерација 5: Најјачи остају 1978–1994. (ПГП РТС, 1994)
  • Помоли се још једном... и друге баладе (ПГП РТС, 2000)
Концертни албуми
  • Unplugged & Live (Active Time, 1995)
Синглови
  • Нови живот/Изгубљени сан (ПГП РТБ, 1978)
  • Свему дође крај/Ноћни мир (ПГП РТБ, 1979)
  • Уморан од свега/Ти само буди довољно далеко (ПГП РТБ, 1979)
  • Спакуј се пожури/Само лажи (ПГП РТБ, 1981)
  • Опасна по живот (IDJTunes, 2016)
Соло албуми

Ђорђе Давид:

  • Балкан (1995)

Литература

Спољашње везе