Jump to content

Енрике I од Кастиље — разлика између измена

м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
м (popunjavanje kutijice podacima sa wikidata)
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
| опис_грба =
}}
'''Енрике I од Кастиље''' (14. април [[1204]], [[Ваљадолид]] - 6. јун [[1217]], [[Паленсија]]), био је краљ Кастиље у периоду између [[1214]]. и [[1217]]. године. Био је син [[Алфонсо VIII од Кастиље|Алфонса VIII од Кастиље]] и [[Елеонора Енглеска, краљица Кастиље|Леонор Плантагенет]].
 
Дестогодишњи Енрике је дошао на Кастиљски престо због смрти његове браће и оца. 11. септембра 1214. године Енрикеов отац је, 24 дана пред смрт, његову мајку поставио на положај регента, на којем је остала до 31. октобра исте године, када је умрла. На положају регента ју је наследила кћерка и Енрикеова сестра Беренгела Велика.
29. августа 1215. године је под утицајем грофова де Лара дошло је у граду Бургусу до брака између Енрикеа и Мафалде, инфанте од Португалије, али брак није конзумиран и 1216. године је дошло до поништења брака од стране папе Иноћентија III, зато што су Енрике и Магалда били у сродству.
 
Алваро је због тога почео преговоре о браку између Санче од Леона и Енрикеа, ипак до тог брака није дошло, јер је Енрике убијен 6. јуна [[1217]]. године у [[Паленсија|Паленсији]]. Његово тело покопано је у [[Манастир Санта Марија ла Реал де Лас Хуелгас|манастиру Санта Маријала Реал де Лас Хуелгас]].
 
== Генеалогија ==
363.220

измена