Пређи на садржај

Примењена лингвистика — разлика између измена

.
м (Робот: додато {{neprovereni seminarski}})
(.)
 
{{Лингвопедија2016}}
 
'''Примењена лингвистика''' је грана лингвистике која се првенствено занима за примену лингвистикчких теорија, метода и открића у расветљавању језичких проблема који су настали у другим областима. Најразвијенија грана примењене лингвистике је настава и учење страних језика, и понекад се овај термин користи као да је то једино поље интересовања ове области.
Међутим, примењена лингвистика обухвата и лингвистичку анализу језичких поремећаја ([[клиничка лингвистика]]), коришћење језика у образовању на [[Матерњи језик|матерњем језику]] ([[образовна лингвистика]]) и нова кретања у [[Лексикографија|лексикографији]], превођењу и [[Стилистика|стилистици]].
 
Нејасна је граница између примењене лингвистике и разних интердисциплинарних грана лингвистике, као што су социолингвистика и психолингвистика, нарочито с обзиром на то што у интересовање потоњих спадају исходи чисто "примењене" врсте (нпр. планирање националне [[језичка политика|језичке политике]]).<ref>Kristal, Dejvid, Encilopedijski rečnik moderne lingvistike. Biblioteka Odrednice. Nolit. Beograd. 1985 (pp. 205)</ref>
 
== Референце ==
{{reflist}}
{{neprovereni seminarski}}
 
[[Категорија:Лингвопедија]]