Ратарство — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м уклоњена категорија Семинарски радови/ПОЉФ 2016. помоћу геџета HotCat
.
Ред 1: Ред 1:
[[File:Fendt Tractor Ripping up Kulin.jpg|thumb|right|275px|Култивација након ране кише]]
{{Neprovereni seminarski}}
[[File:Ploughtilling the field.jpg|thumb|right|275px|Плужење њиве]]
{{сређивање||12|12|2016|Пољопривреда}}
'''Ратарство''' је грана [[земљорадња|земљорадње]] која се бави узгојем и производњом [[биљке|биљака]] на [[њива|ораницама]]. Најразвијеније је у умереним ширинама и у аграрним областима.
'''Obrada zemljšita''' je svaki mehanički zahvat u podsferi raznim oruđima, a izvodi se: ručno, zaprežno i mašinski. Obrada zemljišta ima sledeće ciljeve i zadatke:
* stvaranje antropogenog (kulturnog sloja) [[zemljište|zemljišta]]
* stvaranje povoljnih vodo-vazdušnih odnosa
* uništavanje biljnog pokrivača
* unošenje [[Đubrivo|đubriva]] u zemljište
* korigovanje klime (akumulacija, konzervacija, odvodnjavanje vode)
* popravljanje fizičkog, hemijskog i biološkog kompleksa zemljišta
* uništavanje zemljišnih štetočina i semena korova.


Може се поделити на:
Obrada zemljišta se može podeliti na:
* производњу жита ([[пшеница]], [[јечам]], [[овас]], [[раж]], [[кукуруз]], [[хељда]], [[пиринач]], [[просо]])
* Osnovna obrada (oranje, rigolovanje, dubinsko rahljanje, specijalni načini)
* производњу индустријског биља ([[кикирики]], [[уљана репица]], [[конопља]], [[соја]], [[памук]], [[сунцокрет]], [[хмељ]], [[лан]], [[дуван]])
* Dopunska obrada (brananje, drljanje, kultiviranje, valjanje, frezovanje).
* производњу крмног биља ([[репа]], [[кељ]], [[вијук]], [[обични љуљ|љуљ]], [[луцерка]], [[детелина]])
* [[повртарство]]


Обрада земљшита је сваки механички захват у подсфери разним оруђима, а изводи се: ручно, запрежно и машински. Обрада земљишта има следеће циљеве и задатке:
=== Osnovna obrada zemljišta ===
{{columns-list
Zadatak osnovne obrade je da zahvati masu zemljišta do određene dubine u kojoj će se formirati glavna masa korenovog sistema gajene biljke i deo koji će primiti seme i osigurati aktiviranje bioloških procesa (klijanje i nicanje). U osnovnu obradu zemljišta ubrajamo: oranje, rigolovanje, dubinsko rahljenje i specijalne načine u koje se ubraja i tretiranje zemljišta eksplozivom.
* стварање антропогеног (културног слоја) [[земљиште|земљишта]]
* стварање повољних водо-ваздушних односа
* уништавање биљног покривача
* уношење [[Ђубриво|ђубрива]] у земљиште
* кориговање климе (акумулација, конзервација, одводњавање воде)
* поправљање физичког, хемијског и биолошког комплекса земљишта
* уништавање земљишних штеточина и семена корова.
}}


Обрада земљишта се може поделити на:
==== Oranje ====
* Основна обрада (орање, риголовање, дубинско рахљање, специјални начини)
[[Датотека:Ploegen.jpg|мини|десно|200п|Brazda]]
* Допунска обрада (бранање, дрљање, култивирање, ваљање, фрезовање).
Oranje je najzastupljeniji način osnovne obrade zemljišta. Oranjem se stvara dubok, rastresit sloj zemljišta u koji se polaže seme i ukorenjava biljka. Obavlja se [[plug]]om. Najzastupljeniji su raonični plugovi, a u upotrebi su diskosni, rotacioni, vibracioni i neki drugi plugovi. Glavni ciljevi koji se postižu radom raoničnog pluga su:
* Prevrtanje zemljišta
* Sitnjenje zemljišta
* Mešanje zemljišta


=== Основна обрада земљишта ===
==== Rigolovanje ====
Задатак основне обраде је да захвати масу земљишта до одређене дубине у којој ће се формирати главна маса [[Корен|кореновог система]] гајене биљке и део који ће примити семе и осигурати активирање биолошких процеса (клијање и ницање). У основну обраду земљишта убрајамо: [[орање]], [[риголовање]], [[дубинско рахљење]] и специјалне начине у које се убраја и третирање земљишта експлозивом.
Rigolovanje<ref>[http://agroinfotel.net/rigolovanje-uslov-uspesnog-rasta-vocaka-i-loze/ Rigolovanje uslov uspešnog rasta voćaka i loze | Agro Info Tel<!-- Botovski generisani naziv -->]</ref> je poseban način dubokog oranja, gde se vrši rastresanje, drobljenje i premeštanje zemljišnih horizonata na dubini od 60 do 100cm i više. Rigolovanje se obavlja specijalnim plugom sa jednim plužnim telom velikih dimenzija, pri čemu je potrena velika snaga traktora. Cilj je da se površinski plodniji sloj zemljišta zajedno sa mineralnim i organskim đubrivima premesti dublje, tamo gde će se obrazovati najveća masa korena budućih biljaka. Primenjuje se uglavnom kod zasnivanja višegodišnjih voćnih vrsta ili za hmelj i lucerku.


==== Specijalni načini osnovne obrade ====
==== Орање ====
[[Датотека:Ploegen.jpg|мини|десно|200п|Бразда]]
Specijalni načini obrade zemljišta imaju uglavnom meliorativni karakter. Ovakve mere su vrlo skupe, pa imaju karakter investicije. Koriste se sledeće mere kao specijalni načini obrade:
Орање је најзаступљенији начин основне обраде земљишта. Орањем се ствара дубок, растресит слој земљишта у који се полаже семе и укорењава биљка. Обавља се [[плуг]]ом. Најзаступљенији су раонични плугови, а у употреби су дискосни, ротациони, вибрациони и неки други плугови. Главни циљеви који се постижу радом раоничног плуга су:
* Izbacivanje peska
* Превртање земљишта
* Mešanje horizonata
* Ситњење земљишта
* Primena eksploziva
* Мешање земљишта


=== Dopunska obrada zemljišta ===
==== Риголовање ====
Риголовање<ref>[http://agroinfotel.net/rigolovanje-uslov-uspesnog-rasta-vocaka-i-loze/ Rigolovanje uslov uspešnog rasta voćaka i loze | Agro [[Info]] Tel ]</ref> је посебан начин дубоког орања, где се врши растресање, дробљење и премештање земљишних хоризоната на дубини од 60 до 100cm и више. Риголовање се обавља специјалним плугом са једним плужним телом великих димензија, при чему је потрена велика снага трактора. Циљ је да се површински плоднији слој земљишта заједно са минералним и органским ђубривима премести дубље, тамо где ће се образовати највећа маса корена будућих биљака. Примењује се углавном код заснивања вишегодишњих воћних врста или за хмељ и луцерку.
Dopunskom obradom se ravna, usitnjava i rastresa plitak površinski sloj, smanjuje se evaporacija, poboljšavaju vodno-vazdušne i toplotne osobine, a time i biološko sazrevanje zemljišta, uništavaju se korovi i unose i mešaju sa zemljištem mineralna đubriva i pesticidi. U zavisnosti od vremenskog razmaka između osnovne obrade i setve dopunska obrada može predstavljati ili predsetvenu pripremu zemljišta ili zaštitnu obradu (negu osnovne obrade). Za dopunsku obradu se koriste različita oruđa: brana, drljača, tanjirača, rotositnilica, roto drljača, valjci, kultivatori i kombinovana oruđa. Površinska (dopunska) obrada se može vršiti u odnosu na vreme od osnovne obrade:
* Istovremeno ili neposredno iza osnovne obrade
* Sa većim vremenskim razmakom od osnovne obrade


==== Специјални начини основне обраде ====
==== Brananje ====
Специјални начини обраде земљишта имају углавном [[Мелиорација|мелиоративни]] карактер. Овакве мере су врло скупе, па имају карактер инвестиције. Користе се следеће мере као специјални начини обраде:
Brana je jednostavno oruđe izrađeno od nekoliko paralelno postavljenih drvenih ili metalnih gredica koje su međusobno spojene fleksibilnom vezom (lancima). Rad brane se ogleda u plitkom izravnavanju površinskog rastresitog sloja zemljišta od 3 do 5cm dubine. Brananjem se na površini zemljišta lomi tanka pokorica, smanjije se evaporacija, zemljište se zagreva, sitni, a površina poravnava, aktiviraju se mikroorganizmi, a korovi se provociraju i aktiviraju na nicanje. Brana se koristi na lakšim, strukturnim i nezakorovljenim zemljištima, rano u proleće.
* Избацивање песка
* Мешање хоризоната
* Примена експлозива


=== Допунска обрада земљишта ===
==== Drljanje ====
Допунском обрадом се равна, уситњава и растреса плитак површински слој, смањује се евапорација, побољшавају водно-ваздушне и топлотне особине, а тиме и биолошко сазревање земљишта, уништавају се корови и уносе и мешају са земљиштем минерална ђубрива и [[пестициди]]. У зависности од временског размака између основне обраде и сетве допунска обрада може представљати или предсетвену припрему земљишта или заштитну обраду (негу основне обраде). За допунску обраду се користе различита оруђа: [[брана]], [[дрљача]], [[тањирача]], [[ротоситнилица]], [[рото дрљача]], ваљци, [[култиватори]] и комбинована оруђа. Површинска (допунска) обрада се може вршити у односу на време од основне обраде:
[[Датотека:Bronowanie.jpg|мини|десно|200п|Drljanje]]
* Истовремено или непосредно иза основне обраде
Drljača je oruđe koje se sastojiiz rama za koji su vezani na vrhu zaoštreni zubi. Ram sa zubima se naziva krilo. Drljača se sastoji od više krila, najčešće su trokrilne ili četvorokrilne, a po načinu dizanja gotovo isključivo nošene. Drljanjem se razbija pokorica, stvaraju se povoljni uslovi za aeraciju što poboljšava toplotne osobine i disanje zemljišta. Drljanje se može izvoditi u svim smerovima, uzduž brazde, dijagonalno, upravno na brazde i cik-cak.
* Са већим временским размаком од основне обраде


==== Tanjiranje ====
==== Бранање ====
Брана је једноставно оруђе израђено од неколико паралелно постављених дрвених или металних гредица које су међусобно спојене флексибилном везом (ланцима). Рад бране се огледа у плитком изравнавању површинског растреситог слоја земљишта од 3 до 5цм дубине. Бранањем се на површини земљишта ломи танка покорица, смањије се евапорација, земљиште се загрева, ситни, а површина поравнава, активирају се [[Mikroorganizam|микроорганизми]], а корови се провоцирају и активирају на ницање. Брана се користи на лакшим, структурним и незакоровљеним земљиштима, рано у пролеће.
Radni organi kod tanjirače su diskovi (tanjiri), koji mogu biti punog ili izrezanog oboda, a rade na principu rotacije, poređani su na poluosovini. Prema konstrukciji, tanjrače se dele na jednostruke (dve poluosovine) i dvostruke (Četiri poluosovine). jednostruke tanjrače su nošene, a dvostruke su vučene ili polunošene. Radni organi tanjirače prodiru u zemljište od 10 do 15 cm; a maksimalno do 20 cm. Tanjrače veoma efikasno mešaju zemljište sa mineralnim đubrivima, mogu se koristiti i za razbijanje travnog pokrivača na travnjacima pre oranja. Tanjiranje ne sme biti poslednji zahvat obrade, pošto iza tanjrače površina ostaje grebenasta, zato posle tanjiranja zemljište se mora poravnati drljačom.


==== Kultiviranje ====
==== Дрљање ====
[[Датотека:Bronowanie.jpg|мини|десно|200п|Дрљање]]
Kultiviranjem se zemljište intezivnije rastresa i sitni, odnosno meša unutar brazde, ali se sloj zahvaćen obradom ne okreće. Kultiviranje je efikasan način mehaničkog uništavanja korova. Kultivatorima je slabo izraženo mešanje mineralnih đubriva i zemljišta. Kultivacija može da bude prva operacija na lakšim zemljištima i u araidnijem klimatu. Dubina kultiviranja se kreće od 5 do 30 cm, a u proseku 10 do 15 cm. Prosečna radna brzina je 7 km/h.
Дрљача је оруђе које се састојииз рама за који су везани на врху заоштрени зуби. Рам са зубима се назива крило. Дрљача се састоји од више крила, најчешће су трокрилне или четворокрилне, а по начину дизања готово искључиво ношене. Дрљањем се разбија покорица, стварају се повољни услови за аерацију што побољшава топлотне особине и дисање земљишта. Дрљање се може изводити у свим смеровима, уздуж бразде, дијагонално, управно на бразде и цик-цак.


== Reference ==
==== Тањирање ====
Радни органи код тањираче су дискови (тањири), који могу бити пуног или изрезаног обода, а раде на принципу ротације, поређани су на полуосовини. Према конструкцији, тањраче се деле на једноструке (две полуосовине) и двоструке (Четири полуосовине). једноструке тањраче су ношене, а двоструке су вучене или полуношене. Радни органи тањираче продиру у земљиште од 10 до 15 цм; а максимално до 20 цм. Тањраче веома ефикасно мешају земљиште са минералним ђубривима, могу се користити и за разбијање травног покривача на травњацима пре орања. Тањирање не сме бити последњи захват обраде, пошто иза тањраче површина остаје гребенаста, зато после тањирања земљиште се мора поравнати дрљачом.

==== Култивирање ====
Култивирањем се земљиште интезивније растреса и ситни, односно меша унутар бразде, али се слој захваћен обрадом не окреће. Култивирање је ефикасан начин механичког уништавања корова. Култиваторима је слабо изражено мешање минералних ђубрива и земљишта. Култивација може да буде прва операција на лакшим земљиштима и у араиднијем климату. Дубина култивирања се креће од 5 до 30 цм, а у просеку 10 до 15 цм. Просечна радна брзина је 7 km/h.

== Види још ==
* [[Земљорадња]]

== Референце ==
{{reflist}}
{{reflist}}


== Literatura ==
== Литература ==
{{refbegin|2}}
Prof. dr. Zoran Broćić, Ratarstvo i povrtarstvo, Beograd (2014)
* Зоран Броћић, Ратарство и повртарство, Београд (2014)
* Мастило, Наталија (2005): ''Речник савремене српске географске терминологије'', Географски факултет, Београд
* Стемић Миломир, Јаћимовић Братислав (2006): ''Основи аграрне географије'', Јантар група, Земун
* Cook, R.L., H.F. McColly, L.S. Robertson, and C.M. Hansen. 1958. Save Money - Water - Soil with Minimum Tillage. Extension Bulletin 352. Cooperative Extension Service, Michigan State University, East Lansing.
* Sprague, Milton A., and Glover B. Triplett. 1986. No-tillage and surface-tillage agriculture : the tillage revolution. New York, Wiley. ISBN 978-0-471-88410-1
* Troeh, Frederick R., J. Arthur Hobbs, Roy L. Donahue. 1991. Soil and water conservation for productivity and environmental protection, 2nd ed. Englewood Cliffs, N.J., Prentice-Hall. ISBN 978-0-13-096807-4
* Soil Science of America. 2009. Glossary of Soil Science Terms. [Online]. Available at https://www.soils.org/publications/soils-glossary (28 September 2009; verified 28 September 2009). Soil Science of America, Madison, WI.
* [http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/EnvSci_p052.shtml No-Plow Farmers Save Our Soil]
* [http://knowledge.allianz.com/en/globalissues/safety_health/food_water/agriculture_sustainable_farming.html agriculture_sustainable_farming.html]
* [http://www.dailymail.co.uk/news/article-1145431/Now-farm-help-teach-world-live-oil-says-woman-banished-plastic-bags-town.html I will teach the world farming without oil]
* [http://www.umequip.com/tillage/primary/zone-builder Manufacturer of Agricultural Zone Till Subsoiler with Photos] (umequip.com by Unverferth Equipment)
*{{Cite book
| last = Brady
| first = Nyle C.
| authorlink =
|author2=R.R. Weil
| title = The nature and property of soils, 13th edition
| publisher = Prentice Hall
| year = 2002
| location = New Jersey
| isbn = 0-13-016763-0 }}
{{refend}}


== Spoljašnje veze ==
== Спољашње везе ==
{{Commons category}}
* [http://www.znanjenapoklon.rs/clanci/e-znanje/osnovna-obrada-zemljista.html Osnovna obrada zemljišta]
* [http://www.znanjenapoklon.rs/clanci/e-znanje/osnovna-obrada-zemljista.html Osnovna obrada zemljišta]
* [http://www.wdl.org/en/item/289 "Illustrated Guide of Tilling and Weaving: Rural Life in China"] from 1696
{{Пољопривреда}}


[[Категорија:Пољопривреда]]
[[Категорија:Аграрна географија]]
[[Категорија:Земљорадња]]

Верзија на датум 26. јануар 2017. у 04:24

Култивација након ране кише
Датотека:Ploughtilling the field.jpg
Плужење њиве

Ратарство је грана земљорадње која се бави узгојем и производњом биљака на ораницама. Најразвијеније је у умереним ширинама и у аграрним областима.

Може се поделити на:

Обрада земљшита је сваки механички захват у подсфери разним оруђима, а изводи се: ручно, запрежно и машински. Обрада земљишта има следеће циљеве и задатке: {{columns-list

  • стварање антропогеног (културног слоја) земљишта
  • стварање повољних водо-ваздушних односа
  • уништавање биљног покривача
  • уношење ђубрива у земљиште
  • кориговање климе (акумулација, конзервација, одводњавање воде)
  • поправљање физичког, хемијског и биолошког комплекса земљишта
  • уништавање земљишних штеточина и семена корова.

}}

Обрада земљишта се може поделити на:

  • Основна обрада (орање, риголовање, дубинско рахљање, специјални начини)
  • Допунска обрада (бранање, дрљање, култивирање, ваљање, фрезовање).

Основна обрада земљишта

Задатак основне обраде је да захвати масу земљишта до одређене дубине у којој ће се формирати главна маса кореновог система гајене биљке и део који ће примити семе и осигурати активирање биолошких процеса (клијање и ницање). У основну обраду земљишта убрајамо: орање, риголовање, дубинско рахљење и специјалне начине у које се убраја и третирање земљишта експлозивом.

Орање

Бразда

Орање је најзаступљенији начин основне обраде земљишта. Орањем се ствара дубок, растресит слој земљишта у који се полаже семе и укорењава биљка. Обавља се плугом. Најзаступљенији су раонични плугови, а у употреби су дискосни, ротациони, вибрациони и неки други плугови. Главни циљеви који се постижу радом раоничног плуга су:

  • Превртање земљишта
  • Ситњење земљишта
  • Мешање земљишта

Риголовање

Риголовање[1] је посебан начин дубоког орања, где се врши растресање, дробљење и премештање земљишних хоризоната на дубини од 60 до 100cm и више. Риголовање се обавља специјалним плугом са једним плужним телом великих димензија, при чему је потрена велика снага трактора. Циљ је да се површински плоднији слој земљишта заједно са минералним и органским ђубривима премести дубље, тамо где ће се образовати највећа маса корена будућих биљака. Примењује се углавном код заснивања вишегодишњих воћних врста или за хмељ и луцерку.

Специјални начини основне обраде

Специјални начини обраде земљишта имају углавном мелиоративни карактер. Овакве мере су врло скупе, па имају карактер инвестиције. Користе се следеће мере као специјални начини обраде:

  • Избацивање песка
  • Мешање хоризоната
  • Примена експлозива

Допунска обрада земљишта

Допунском обрадом се равна, уситњава и растреса плитак површински слој, смањује се евапорација, побољшавају водно-ваздушне и топлотне особине, а тиме и биолошко сазревање земљишта, уништавају се корови и уносе и мешају са земљиштем минерална ђубрива и пестициди. У зависности од временског размака између основне обраде и сетве допунска обрада може представљати или предсетвену припрему земљишта или заштитну обраду (негу основне обраде). За допунску обраду се користе различита оруђа: брана, дрљача, тањирача, ротоситнилица, рото дрљача, ваљци, култиватори и комбинована оруђа. Површинска (допунска) обрада се може вршити у односу на време од основне обраде:

  • Истовремено или непосредно иза основне обраде
  • Са већим временским размаком од основне обраде

Бранање

Брана је једноставно оруђе израђено од неколико паралелно постављених дрвених или металних гредица које су међусобно спојене флексибилном везом (ланцима). Рад бране се огледа у плитком изравнавању површинског растреситог слоја земљишта од 3 до 5цм дубине. Бранањем се на површини земљишта ломи танка покорица, смањије се евапорација, земљиште се загрева, ситни, а површина поравнава, активирају се микроорганизми, а корови се провоцирају и активирају на ницање. Брана се користи на лакшим, структурним и незакоровљеним земљиштима, рано у пролеће.

Дрљање

Дрљање

Дрљача је оруђе које се састојииз рама за који су везани на врху заоштрени зуби. Рам са зубима се назива крило. Дрљача се састоји од више крила, најчешће су трокрилне или четворокрилне, а по начину дизања готово искључиво ношене. Дрљањем се разбија покорица, стварају се повољни услови за аерацију што побољшава топлотне особине и дисање земљишта. Дрљање се може изводити у свим смеровима, уздуж бразде, дијагонално, управно на бразде и цик-цак.

Тањирање

Радни органи код тањираче су дискови (тањири), који могу бити пуног или изрезаног обода, а раде на принципу ротације, поређани су на полуосовини. Према конструкцији, тањраче се деле на једноструке (две полуосовине) и двоструке (Четири полуосовине). једноструке тањраче су ношене, а двоструке су вучене или полуношене. Радни органи тањираче продиру у земљиште од 10 до 15 цм; а максимално до 20 цм. Тањраче веома ефикасно мешају земљиште са минералним ђубривима, могу се користити и за разбијање травног покривача на травњацима пре орања. Тањирање не сме бити последњи захват обраде, пошто иза тањраче површина остаје гребенаста, зато после тањирања земљиште се мора поравнати дрљачом.

Култивирање

Култивирањем се земљиште интезивније растреса и ситни, односно меша унутар бразде, али се слој захваћен обрадом не окреће. Култивирање је ефикасан начин механичког уништавања корова. Култиваторима је слабо изражено мешање минералних ђубрива и земљишта. Култивација може да буде прва операција на лакшим земљиштима и у араиднијем климату. Дубина култивирања се креће од 5 до 30 цм, а у просеку 10 до 15 цм. Просечна радна брзина је 7 km/h.

Види још

Референце

Литература

  • Зоран Броћић, Ратарство и повртарство, Београд (2014)
  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд
  • Стемић Миломир, Јаћимовић Братислав (2006): Основи аграрне географије, Јантар група, Земун
  • Cook, R.L., H.F. McColly, L.S. Robertson, and C.M. Hansen. 1958. Save Money - Water - Soil with Minimum Tillage. Extension Bulletin 352. Cooperative Extension Service, Michigan State University, East Lansing.
  • Sprague, Milton A., and Glover B. Triplett. 1986. No-tillage and surface-tillage agriculture : the tillage revolution. New York, Wiley. ISBN 978-0-471-88410-1
  • Troeh, Frederick R., J. Arthur Hobbs, Roy L. Donahue. 1991. Soil and water conservation for productivity and environmental protection, 2nd ed. Englewood Cliffs, N.J., Prentice-Hall. ISBN 978-0-13-096807-4
  • Soil Science of America. 2009. Glossary of Soil Science Terms. [Online]. Available at https://www.soils.org/publications/soils-glossary (28 September 2009; verified 28 September 2009). Soil Science of America, Madison, WI.
  • No-Plow Farmers Save Our Soil
  • agriculture_sustainable_farming.html
  • I will teach the world farming without oil
  • Manufacturer of Agricultural Zone Till Subsoiler with Photos (umequip.com by Unverferth Equipment)
  • Brady, Nyle C.; R.R. Weil (2002). The nature and property of soils, 13th edition. New Jersey: Prentice Hall. ISBN 0-13-016763-0. 

Спољашње везе