Пређи на садржај

Matični broj — разлика између измена

53 бајта уклоњена ,  пре 4 године
.
м (Renamed template)
(.)
{{Neprovereni seminarski}}
{{друга употреба|Број (вишезначна одредница)}}
''' Matični broj ''' (MB) ili statistički broj je jedinstveni broj koji se dodeljuje svakom privrednom subjektu ([[Privredna društva|privrednim društvima]], [[Preduzetnik|preduzetnicima]], [[Udruženje|udruženjima]], sportskim organizacijama), slično kao što se svakom od nas dodeljuje ''' [[JMBG]] ''' (jedinstveni matični broj građana) prilikom rođenja tj upisom u [[Matične knjige|matičnu knjigu rođenih]].
 
'''Zajednički matični broj''' može se javiti kod javnih preduzeća tj kod onih društava koja se sastoje od većeg broja '''ogranaka''' (npr [http://www.srbijagas.com/ Srbijagas], [http://www.telekom.rs/ Telekom], [http://www.posta.rs/ PTT]). U ovom slučaju privredno društvo dobija svoj jedinstveni matični broj, s tim sto se on „prenosi” na sve ogranke koliko god da ih ima. Na osnovu toga može se reći da svi oni imaju zajednički matični broj. Ovo je ujedno i dobar način da se izbegne nepotrebno gubljenje vremena prilikom registracije svakog ogranka <ref>Osnivanje novog preduzeća, Dr Zvezdan Đorđević, Beograd, 2005.godine</ref> .
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
== Spoljašnje veze ==
 
# [http://www.uzda.gov.rs/FileSystem/SiteDocuments/zakoni/Zakon_o_registraciji_privrednih_subjekata.pdf Zakon o registraciji privrednih subjekata]
# [http://www.ipc.rs/Arhiva/Download/Izmena%2018b/1010-107.pdf Zakon o Agenciji za privredne registre]
# [http://www.poreskauprava.gov.rs/ Poreska uprava]
# [http://www.nbs.rs/internet/cirilica/index.html Narodna banka Srbije]
 
== Reference ==
== Референце ==
{{reflist}}
 
[[Категорија:Идентификатори]]