Шеикат Акраби — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
}}
'''Шеикат Акраби''' ({{јез-ар|مشيخة العقربي}}) је био феудална држава на југу [[Арабијско полуострво|Арабијског полуострва]]. Шеикат Акраби је већи део свог постојања био под контролом [[Британска империја|Британског Царства]]. Налазио се у близини града-луке [[Аден]] и био је дио [[Протекторат Аден|Протектората Аден]]. Данас је територија овог бившег шеиката подјељена између јеменских мухафаза Адан и Лахиџ.
 
Главни град овог малог шеиката био је Бир Ахмад.
== Историја ==
Шеикат Акраби одвојио се од [[Султанат Лахиџ|Султаната Лахиџ]] у 18. стољећу. Након што је Британија заузела луку [[Аден]] 1839. године, она им је постала предстража и одскочна даска за ширења британског утицаја на Јужну Арабију и [[Рог Африке]]. То се нарочито одразило на непосредно залеђе луке Аден, па тако и на малени Шеикат Акраби. Тако да је он био један од изворних девет кантона, који су први потписали уговор о заштити с Британијом 1895. године и постао дио [[Протекторат Аден|Протектората Аден]].
 
Шеикат Акраби се у фебруару 1960. године придружио новооснованој британској колонијалној творевини [[Федерација Арапских Емирата Југа|Федерацији Арапских Емирата Југа]], те затим у јануару 1963 и [[Федерација Јужне Арабије|Федерацији Јужне Арабије]].
 
Посљедњи шеик ове феудалне државе био је: Махмуд ибн Мухамед Ал Акраби, који је развлашћен 30. новембра 1967. кад је укинут Шеикат Акраби, те основан такзовани [[Јужни Јемен]], који се ујединио с Сјеверним Јеменом 22. маја 1990. у данашњу државу Републику Јемен.
 
 
 
== Види још ==
* [[Федерације Јужне Арабије]]
* [[Федерација Арапских Емирата Југа]]
* [[Протекторат Јужне Арабије]]
 
== Референце ==
{{reflist}}
 
== Извори ==
 
== Спољашње везе ==
* [http://www.acig.org/artman/publish/printer_204.shtml South Arabia and Yemen, 1945-1995]
 
[[Категорија:Бивше државе Азије]]
[[Категорија:Британска империја]]
[[Категорија:Историја Јемена]]
Анониман корисник

Мени за навигацију