Шегрт — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
65 бајтова додато ,  пре 3 године
нема резимеа измене
м (никако без преименовања чланка)
'''Шегрт''' је био назив и статус детета[[дете]]та које је код неког [[мајстор]]а изучавало [[занат]].
 
Реч потиче од [[турски језик|турске речи]] речи ''-{sakirt}-'' и [[персијски језик|персијске речи]] речи ''-{sagrid}-'' и у основном значењу значи трговачки или занатски ученик.
 
Обично би родитељ довео дете код мајстора у занатску радњу и ту би био договор да га мајстор учи занату. Шегрт би становао код мајстора у породици и имао статус који би се данас сматрао робовским радом. За услуге смештаја у породици мајстора и учење заната шегрт је морао да ради све што му укућани нареде па и најтеже послове. Пракса је била да се нарочито на почетку учења заната веома мало се учи сам занат а раде сви могући други послови у кући и око куће. Смештај и исхрана шегрта је била на нижем нивоу од мајсторове деце. И поред тога касније када би постали „своји људи“ бивши шегрти су са поштовањем и захвалношћу говорили о мајсторима од којих су учили занат. Генерално мајстори су били строги и правични.
 
Касније су се појавиле и шегртске школе и [[интернат]]и (после Првог светског рата), тако да се поред самог заната учили и други предмети. Данас школовање ученика у привреди, као се данас зове шегрт, траје, три године по завршетку основне школе. Раније по завршетку шегртовања шегрти су постајали [[калфа|калфе]] а данас добију по завршеном школовању титулу квалификованог радника.
 
== Види још ==
* [[Мајстор]]
* [[Калфа]]
 
== Литература ==
Анониман корисник

Мени за навигацију