Пређи на садржај

Узајамни фонд — разлика између измена

spajanje
(spajanje)
'''Инвестициони фонд''' или ''узајамни фонд'' је институција колективног инвестирања у оквиру које се прикупљају и улажу [[новчана средства]] у различите облике имовине са циљем остварења [[приход]]а и смањења ризика улагања. Отворени инвестициони фонд је засебна имовина, без својства [[правно лице|правног лица]].
{{Spajanje|Узајамни фонд}}
 
Узајамни фонд је финансијски поседник који прикупља ресурсе великог броја малих инвеститора (обичних грађана) тако што им продаје своје акције и користи тако прикупљен приход да купи [[хартије од вредности]] других издавалаца ([[акција|акције]], [[обвезница|обвезнице]], [[деривати|деривате]] и слично).
'''Investicioni fond''' je institucija kolektivnog investiranja u okviru koje se prikupljaju i ulažu [[novčana sredstva]] u različite oblike imovine sa ciljem ostvarenja [[prihod]]a i smanjenja rizika ulaganja. Otvoreni investicioni fond je zasebna imovina, bez svojstva [[pravno lice|pravnog lica]].
 
Узајамни фондови на тај начин смањују [[трансакциони трошкови|трансакционе трошкове]] са којима се мали инвеститори суочавају када самостално, а преко брокера учествују на [[берза|берзи]].
 
Постоје две врсте узајамних фондова. Једни су '''отворени''' и код њих акција може бити у сваком тренутку продата самом фонду, а по цени која зависи од вредности имовине фонда. Други су '''затворени''' и код њих постоји фиксан број акција са којима се ванберзански тргује као са акцијама свих осталих форми. Вредност и једних и других акција одређена је вредношћу хартија од вредности у поседу фонда.
== Vidi još ==
 
Током последњих деценија веома је порасла вредност имовине узајамних фондова, чему је битан допринос дало укључење обичних грађана у послове инвестирања у хартије од вредности, што је раније била активност којом су се искључиво бавили богатији слојеви. Од две врсте узајамних фондова, знатно су популарнији отворени фондови, захваљујући већој ликвидности њихових акција.
* [[Uzajamni fond]]
* [[Finansijska tržišta]]
 
== Види још ==
* [[Берза]]
* [[Тржиште страних валута]]
{{Spajanje|* [[Узајамни фонд}}]]
* [[Финансијска тржишта]]
 
{{клица-економија}}
{{DEFAULTSORT:Инвестициони фонд}}
 
[[Категорија:ЕкономијаФинансијске институције]]
[[Категорија:Берза]]