Пређи на садржај

Алексис Клод Клеро — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот Мења: it:Alexis Clairault)
Нема описа измене
Рођен у [[Париз]]у, од оца математичара који га је и увео у материју, од ране младости показивао је таленат, тако да је већ са тринаест година у Академији наука прочитао извештај о особинама четири криве које је био открио. У шеснаестој години, представио је трактат под називом ''Разматрање двоструко закривљених кривих'' који му је, одмах по објављивању [[1731]], омогућио пријем у Француску академију наука иако није испуњавао критеријуме по питању својих година.
 
Године [[1736]], заједно са Пјером Луј Моро Мопертујом, учествовао је у [[експедиција|експедицији]] која је водила у [[Лапонија|Лапонију]], у покушају да процени дужину једног степена [[меридијан]]а, и по повратку објављује трактак ''Теорија о облику земље'' ([[1743]]). У том раду, заснованом на чланку [[Колин Маклорен|Маклорена]]а, показао је да [[флуид]] хомогене масе који равномерно ротира око линије која пролази кроз центар гравитације, услед узајамног привлачења својих честица поприма облик [[сфероид]]а. [[1849]]. [[Стокс]] ће показати да је исти резултат био могућ не узимајући у обзир унутрашњи састав и густину Земље, и предвиђајући да би на површини сфероид морао бити мало спљоштен.
 
Добио је генијално приближно решење проблема трију тела. [[1750]]. додељена му је награда Руске академије наука за есеј ''Теорија месеца'', а [[1759]]. израчунао је [[перихел]] [[Халејева комета|Халејеве комете]]. Пронашао је и сингуларна решења појединих једначина првог реда и вишег реда. Клеро је умро у Паризу.
Анониман корисник