Буковица (област) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 12: Ред 12:
[[Категорија:Република Српска Крајина]]
[[Категорија:Република Српска Крајина]]


[[en:Bukovina]]
[[en:Bukovica]]
[[hr:Bukovica]]
[[hr:Bukovica]]

Верзија на датум 15. децембар 2007. у 09:24

Буковица је кршевит крај у Сјеверној Далмацији, у троуглу између Бенковца, Обровца и Книна. На сјеверу је омеђен ријеком Зрмањом, на западу Каринским морем, а на истоку и југоистоку Крком. Јужном границом Буковице пролази жељезничка пруга Задар - Книн. У рељефном погледу, ријеч је о кречњачкој заравни надморске висине 250 - 300 метара, прошараној мањим узвишењима (Јуришинка - 674 м).

Претпоставља се да је Буковица име добила по некадашњем обиљу букове шуме која је нестала испашом и пољопривредом. Обрадивих површина је мало па се становништво оријентисало углавном на сточарство, посебно овчарство, и у мањој мјери ратарство. Вегетацијом и пољопривредом се ово подручје јасно разликује од сусједних плодних Равних Котара, у које се стално исељавало буковичко становништво.

И прије војне акције Олуја то је био привредно заостао и депопулацијски простор, што је процес који је рат само убрзао.

Честа је подјела на Горњу или Обровачку Буковицу те Доњу или Кистањску Буковицу . Највеће насеље унутар саме Буковице су Кистање, а на њеном сјеверном рубу се налази Обровац. Већа буковичка села су Билишане, Ервеник, Ђеврске, Ивошевци, Карин, Крушево, Медвиђа, Пађене и Жегар.