Ражањ за печење — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м +{{Redirect|Ражањ}}...
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Redirect|Ражањ}}
{{Redirect|Ражањ}}
'''Ражањ за печење''' је дрвена или метална шипка за печење меса.
'''Ражањ за печење''' је дрвена или метална шипка за печење [[месо|меса]].


Шипка се намешта на два носача у облику слова ''-{Y}-'' тако да може да се окреће око своје осовине.
Шипка се намешта на два носача у облику слова ''-{Y}-'' тако да може да се окреће око своје осовине. Пре тога се између ова два носача ложи ватра док се не добије жар у већој количини. Онда се на ражањ набоде месо и постави на носаче. Месо се по потреби усоли и прелије разним зачиним. Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења се месо повремено прелива водом и разним зачинима.


Ражањ се окреће ручно или се за то користи снага водене бујице (река или поток) слично [[воденица|воденици]]. У новије време се ражањ окреће помоћу [[електромотор]]а. На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: [[во]], [[ован]], [[јагње]], [[јарац]], [[јаре]], [[свиња]], [[прасе]], [[живина]] ... На ражњу се може пећи и разна [[дивљач]].
Пре тога се између ова два носача ложи ватра док се не добије жар у већој количини.

Онда се на ражањ набоде месо и постави на носаче. Месо се по потреби усоли и прелије разним зачиним.

Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења се месо повремено прелива водом и разним зачинима.

Ражањ се окреће ручно или се за то користи снага водене бујице (река или поток) слично [[воденица|воденици]]. У новије време се ражањ окреће помоћу [[електромотор]]а.

На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: [[во]], [[ован]], [[јагње]], [[јарац]], [[јаре]], [[свиња]], [[прасе]], [[живина]] ... На ражњу се може пећи и разна [[дивљач]].


Печењем на ражњу се добија веома укусно месо ''[[печење]] са ражња'' и то је [[специјалитет]] у нашим крајевима и може бити постављен поред [[ресторан]]а, [[кафана|кафане]] или поре [[шатра|шатре]] на [[вашар]]има.
Печењем на ражњу се добија веома укусно месо ''[[печење]] са ражња'' и то је [[специјалитет]] у нашим крајевима и може бити постављен поред [[ресторан]]а, [[кафана|кафане]] или поре [[шатра|шатре]] на [[вашар]]има.

Верзија на датум 17. децембар 2007. у 07:03

Ражањ за печење је дрвена или метална шипка за печење меса.

Шипка се намешта на два носача у облику слова Y тако да може да се окреће око своје осовине. Пре тога се између ова два носача ложи ватра док се не добије жар у већој количини. Онда се на ражањ набоде месо и постави на носаче. Месо се по потреби усоли и прелије разним зачиним. Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења се месо повремено прелива водом и разним зачинима.

Ражањ се окреће ручно или се за то користи снага водене бујице (река или поток) слично воденици. У новије време се ражањ окреће помоћу електромотора. На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: во, ован, јагње, јарац, јаре, свиња, прасе, живина ... На ражњу се може пећи и разна дивљач.

Печењем на ражњу се добија веома укусно месо печење са ражња и то је специјалитет у нашим крајевима и може бити постављен поред ресторана, кафане или поре шатре на вашарима.

У новије време се производе и специјални електрични штедњаци (шпорети) у чијим је рернама (пећницама) инсталиран механизам за печење мање количине меса на ражњу (најчешће за живинско месо).