Jump to content

Ражањ за печење — разлика између измена

м
нема резимеа измене
м (+{{Redirect|Ражањ}}...)
м
{{Redirect|Ражањ}}
'''Ражањ за печење''' је дрвена или метална шипка за печење [[месо|меса]].
 
Шипка се намешта на два носача у облику слова ''-{Y}-'' тако да може да се окреће око своје осовине. Пре тога се између ова два носача ложи ватра док се не добије жар у већој количини. Онда се на ражањ набоде месо и постави на носаче. Месо се по потреби усоли и прелије разним зачиним. Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења се месо повремено прелива водом и разним зачинима.
 
Ражањ се окреће ручно или се за то користи снага водене бујице (река или поток) слично [[воденица|воденици]]. У новије време се ражањ окреће помоћу [[електромотор]]а. На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: [[во]], [[ован]], [[јагње]], [[јарац]], [[јаре]], [[свиња]], [[прасе]], [[живина]] ... На ражњу се може пећи и разна [[дивљач]].
Пре тога се између ова два носача ложи ватра док се не добије жар у већој количини.
 
Онда се на ражањ набоде месо и постави на носаче. Месо се по потреби усоли и прелије разним зачиним.
 
Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења се месо повремено прелива водом и разним зачинима.
 
Ражањ се окреће ручно или се за то користи снага водене бујице (река или поток) слично [[воденица|воденици]]. У новије време се ражањ окреће помоћу [[електромотор]]а.
 
На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: [[во]], [[ован]], [[јагње]], [[јарац]], [[јаре]], [[свиња]], [[прасе]], [[живина]] ... На ражњу се може пећи и разна [[дивљач]].
 
Печењем на ражњу се добија веома укусно месо ''[[печење]] са ражња'' и то је [[специјалитет]] у нашим крајевима и може бити постављен поред [[ресторан]]а, [[кафана|кафане]] или поре [[шатра|шатре]] на [[вашар]]има.