Рударство — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
12 бајтова додато ,  пре 3 године
нема резимеа измене
Овај облик рударсва користи неке од највећих [[машина]] на свету као што су дампер, роторни багер.
== Подводна експлоатација ==
'''Подводна експлоатација''' је релативно нов вид рударства, где се минерална сировина експлоатише у воденој средини. Може бити у морској и речној средини.Због свог начина експлоатације веома утиче негативно не животну средину па не узима велики удео у глобалном рударству .
 
== Механизација ==
'''Тешка механизације''' се користи у рударству за истраживање и развој копова,ради уклањања јаловине, да се пробије и уклони камен разних тврдоће и жилавости, да обради руде, и да спроведе рекултивацију рудника након што се рудник затвори. Булдожери, бушилице, експлозиви и камиони су неопходни за ископавање јаловине и руде.
Велики бушилице користе се ради добијања бушотина и добијање узорака за анализу. Рудничке шине се користи за транспорт рудара, минералне сировине и отпада. Лифтови превозе рударе вертикално у и из рудника. Дампери служе за преношење великих количина руде и јаловине. Прераду руде врше велике дробилице и млинови. За пренос руде на велике раздаљине користе се покретне траке како у површинској тако и у подземној експлоатацији. Највеће мађшине јесу багери глодари који отклањају велике слојеве јаловине и минералне сировине на површинским коповима.
 
17

измена

Мени за навигацију