Jump to content

Петар Јагодић Куриџа — разлика између измена

нема резимеа измене
 
Био је свештеник у цркви Светог Петра у [[Биовичино Село|Биовичину Селу]]. Као познати борац за социалну правду ставио се на чело народног устанка познатијег као [[Куриџина буна]] која је [[1704]]. године букнула на подручју Буковице и [[Равни Котари|Равних Котара]] против [[Млетачка република|млетачке власти]], односно скупљача „дециме“ ([[порез]]а).
РадиУ тогаоктобру [[1704]]. године, после девет месеци устанка, морао је пребећи у [[Лика|Лику]]. Следеће године се враћа у Далмацију кад је добио гаранцију од новог провидура ''Giustina da Riva'' да му се неће судити. Настанио се у својим Билишанима где је наставио мирно да живи. Али не задуго. По доласку новог провидура [[1706]]. гопдине, ''Canaieti'' га хапси и затвара у [[Книнска тврђава|книнску тврђаву]]. Одатле је пребачен за [[Задар]], где му је суђено. Осуђен је 9. јула [[1706]]. године осуђен на 40 година ''тешке тамнице''. Казну је издржао у тамници у [[Венеција|Венецији]]. За тих 40 година робства ништа није знао о својој ћерки Магдалини (Манди) која је живела сама у Билишанима. Једина веза са светом био му је [[Грк]] Петар Жпиро, што је редак пример људског милосрђа<ref>Љупче Мандић "Кљига о Кистањама", стр. 92 и 94</ref>.
 
Ослобођен је 9. јула [[1746]]. године. Иако је у тамници оглувео и ослепео није му дозвољено да се врати у Билишане. Умро је у [[Задар|Задру]] [[9. април]]а [[1749]]. године<ref>Љупче Мандић "Кљига о Кистањама", стр. 92</ref>.
== Надимак ==
 
Надимак "''Куриџа''" је добио од Турака, што у преводу значи ''Неверни поп'' (''Каур'' - неверник и ''Хоџа'' - поп). Данас међ' далматинским Србима постоји презиме Куриџа.
 
[[Категорија:Срби у Далмацији]]
3.050

измена