Десет мученика на Криту — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Светих десет мученика''' на [[Крит]]у пострадаше за [[Исус Христос|Христа]] Господа у време гоњења [[Декије]]ва [[250]]. године. Њихова су имена: Теодул, Сатурнин, Евпор, Геласије, Евникијан, Зотик, Помпије, Авгатопус, Василид и Еварест. [[Слика:Krst.jpg|100п|десно]]Сви беху угледни и чесни грађани, најбољи међу најбољим. Када их изведоше на губилиште, они беху радосни веома, и препираху се, ко ће од њих први бити посечен, јер сваки жељаше први поћи ка Христу љубљеном. Потом се помолише: "''Прости, Господе, слугама Твојим, и прими изливену [[крв]] нашу за нас, за сроднике наше и пријатеље и за све отечество, да се сви ослободе од таме незнања и Тебе познаду, истиниту светлост, о Царе вечни''!" Посечени беху и у царство славе пређоше, да се радују вечно.
'''Светих десет мученика''' на [[Крит]]у пострадаше за [[Исус Христос|Христа]] Господа у време гоњења [[Декије]]ва [[250]]. године. Њихова су имена: Теодул, Сатурнин, Евпор, Геласије, Евникијан, Зотик, Помпије, Авгатопус, Василид и Еварест. Сви беху угледни и чесни грађани, најбољи међу најбољим. Када их изведоше на губилиште, они беху радосни веома, и препираху се, ко ће од њих први бити посечен, јер сваки жељаше први поћи ка Христу љубљеном. Потом се помолише: "''Прости, Господе, слугама Твојим, и прими изливену [[крв]] нашу за нас, за сроднике наше и пријатеље и за све отечество, да се сви ослободе од таме незнања и Тебе познаду, истиниту светлост, о Царе вечни''!" Посечени беху и у царство славе пређоше, да се радују вечно.


[[Српска православна црква]] слави их 23. децембра по црквеном, а [[5. јануар]]а по грегоријанском календару.
[[Српска православна црква]] слави их 23. децембра по црквеном, а [[5. јануар]]а по грегоријанском календару.
Ред 6: Ред 6:
{{Изпролога}}
{{Изпролога}}


[[Категорија:Хришћански празници]]
[[Категорија:Хришћански мученици]]

Верзија на датум 13. фебруар 2008. у 19:29

Светих десет мученика на Криту пострадаше за Христа Господа у време гоњења Декијева 250. године. Њихова су имена: Теодул, Сатурнин, Евпор, Геласије, Евникијан, Зотик, Помпије, Авгатопус, Василид и Еварест. Сви беху угледни и чесни грађани, најбољи међу најбољим. Када их изведоше на губилиште, они беху радосни веома, и препираху се, ко ће од њих први бити посечен, јер сваки жељаше први поћи ка Христу љубљеном. Потом се помолише: "Прости, Господе, слугама Твојим, и прими изливену крв нашу за нас, за сроднике наше и пријатеље и за све отечество, да се сви ослободе од таме незнања и Тебе познаду, истиниту светлост, о Царе вечни!" Посечени беху и у царство славе пређоше, да се радују вечно.

Српска православна црква слави их 23. децембра по црквеном, а 5. јануара по грегоријанском календару.


Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.