Пређи на садржај

Ратови звезда: Епизода I – Фантомска претња — разлика између измена

Међутим, тајни саветник Трговачког савеза, [[Палпатин|Дарт Сидијус]] (господар Сита) наређује заповеднику да убије Џедаје и изврши инвазију на планет Набу са војском дроида. Двојица Џедаја успевају да побегну и укрцавају се на један од бродова са дроидима на Набу. Тамо Kвај Гон спашава живот прогнаном Гангану Џар Џар Бинксу који њега и Оби Вана одведе у подводни град Ото Гунга где они неуспешно покушавају да наговоре Ганганце да помогну Набуу; ипак, Гангановци сву тројицу пуштају и дају им возило којим ће доћи до главног града Тида на површини планете Набу. Kраљицу Набуа, [[Падме Амидала|Падме Амидалу]], уходи војска Савеза, али ју Џедаји спашавају. Kраљица потом бежи са планете у свом свемирском броду уз Џедаје; међутим, будући је брод оштећен након пробијања кроз блокаду која окружује планету, присиљени су да слете на планету Татуин како би га поправили. Kвај Гон заједно са Џар Џаром и дроидом [[Арту Диту|Р2-Д2]] одлази у Мос Еспу како би пронашао продавницу у којем би купио нови генератор. Њима се придружује и краљица која се претвара да је слушкиња, након што је потајно заменила места са својом слушкињом Сабė пре одласка с планете Набу.
 
Док су ходали, сусрели су деветогодишњег дечака-роба [[Дарт Вејдер|Анакина Скајвокера]], надареног пилота и инжињера који је направио свог властитог дроида [[С-3РО|Ц-3ПО-а]], а који му помаже око кућних послова. Kвај Гон у њему осети снажно присуство Силе и посумња да би он могао да буде "изабрани" (Џедај витез који ће према древном пророчанству донети равнотежу у Сили). Kвај Гон се опклади с Анакиновим власником, Ватом, око надолазеће трке; ако Анакин победи, биће ослобођен. Kвај Гон лаже Ватоа да је брод којим ће се Анакин тркивати његов властити. Анакин побеђује у трци и придружује се Kвај Гону и остатку екипе и крене на обуку за Џедаја, али је због свега тога присиљен да остави своју мајку Шми. Ускоро их напада ученик ДартхДарт Сидиуса, [[Дарт Мол]], кога су послали да би поновно ухватио краљицу Амидалу.
 
Након што су успели да побегну од напада, Џедаји доведу краљицу на главну планету Републике, [[Kорусант]] како би она замолила за помоћ свом народу у Галактичком сенату. Kвај Гон за то време обавештава Веће џедаја о нападу на њега који се догодио на планети Татуин па изражава сумњу да је нападач Сит. Kвај Гон такође пита веће хоће ли му дозволити да обучава младог Анакина као Џедаја, али веће, будући је забринуто за дечакову будућност која је обавијена страхом, његов захтев одбија. У међувремену сенатор Палпатин с Набуа уверава краљицу да у сенату предложи гласање за неповерење тренутном врховном канцелару Валоруму како би изабрали новог, јачег канцелара који ће помоћи да конфликт заврши. Она то и учини, па се заједно са Џедајима врати на Набу.
Анониман корисник