Пређи на садржај

Социјалдемократска партија Црне Горе — разлика између измена

м
→‎top: сређивање
Нема описа измене
м (→‎top: сређивање)
{{Инфокутија политичка партија
{{Политичка партија 4
| име = Социјалдемократска партија Црне Горе
| изворно_име = Socijaldemokratska partija Crne Gore
СДП ЦГ је настаља на темељима рушевина некадашњег Савеза реформских снага Југославије, уз идеологију потпуне подршке црногорској националној суверености, у смислу [[Црногорски језик|црногорског језика]], државне независности и самосталне политике и [[Црногорска православна црква|Црногорске православне цркве]], идеали којим је остала привржена до данашњег дана. На парламентарним изборима 1996. године осваја 16.608 и релативно много, чак 5,52%, гласова, узимајући махом од либералног бирачког тијела, али због изузетно строге и високе изборне регулативе не улази у црногорску скупштину, већ осигурава само једно једино мјесто у Вијећу грађана [[Савезна Република Југославија|Савезне Републике Југославије]] на савезним изборима. Исте године постаје члан Социјалистичке интернационале.
 
Године 1998. придружила се власти и ступила у коалицију са [[Демократска партија социјалиста Црне Горе|Демократском партијом социјалиста]] и [[Народна странка (Црна Гора)|Народном странком]] под вођством [[Мило Ђукановић|Мила Ђукановића]] с циљем заједничког отпора југословенском предсједнику Слободану Милошевићу и добија 5 мјеста на листи. Од тада до данашњег дана СДП ЦГ је дио владајуће већине. На изборима 2001. године проузрокованим преласком НС назад у опозицију након пада Милошевића добија 6 посланика и формира мањинску владу уз подршку либерала, а 2002. године излази из власти у вријеме пада владе због потписивања Београдског споразума којим ће се успоставити [[Србија и Црна Гора|Државна заједница Србије и Црне Горе]], умјесто моменталне и потпуне независности Републике Црне Горе, да би исте године на парламентарним изборима обновила своју коалицију са ДПС-ом, али под условима неиспуњења одређених тачака споразума са Србијом, укључујући усвајања нових српско-црногорских националних симбола (заставе и химне) и оснивања заједничког судства, као и политиком ка постепеном остваривању независности Црне Горе. Као жестоки противник тробојке, дотадашње вјечне заставе црногорске државе, успјешно издејствује предклог нове [[Застава Црне Горе|заставе Црне Горе]] 2004. године, базиране на некадашњем војном стијегу Црне Горе, као и промјене грба, мијењајући боју из бијеле у златну како би се разликовала од орла Србије, обје хералдички упитне као неутемељене измјене. За химну је усвојена [[Ој, свијетла мајска зоро]] са текстом Секуле Дрљевића, такође предлог СДП-a, као и промјена у систему образовања за матерњи језик из „српски“ у „матерњи“, као компромис са ДПС-ом јер није успјела утврдити „црногорски“.
 
Социјалдемократска партија Црне Горе је била активни учесник покрета за независну Црну Гору и учесник опције за независност на црногорском референдуму о независности 2006. године. Исте године је поновно учествовала у побједничкој коалицији са ДПС ЦГ и задржала 7 мандата. 2007. године је била дио већине који је усвојио [[Устав Црне Горе|нови устав Црне Горе]], саркастично предлажући да службени језик буде „јужнословенски“, остала је чврсто при подршци да буде „црногорски“. СДП је аутор Резолуције о формалном поништењу и осуђивању одлуке [[Подгоричка скупштина|Велике народне скупштине Српског Народа у Црној Гори]] која је 1918. године присајединила Црну Гору Србији, но која никада није усвојена. Упавши у неколике кризе са својим коалиционим партнером, укључујући недобијањем позиције Предсједника након независности и спором око Електропривреде Црне Горе, СДП ЦГ је ипак очувала своју коалицију са странком Мила Ђукановића, договоривши је и пред предстојеће [[избори за посланике у Скупштину Црне Горе 2009.|парламентарне изборе 2009. године]].
 
СДП ЦГ је једина црногорска странка која се више од четврт века профилише као прозападнa, док су остале углавном своје ставове мењале током година. Најснажнији је подржавалац НАТО и ЕУ интеграција на црногорској политичкој сцени, стално истичући доследност у тим ставовима. СДП ЦГ је увелико грађанска црногорска странка, и отворена је према хрватској, албанској и бошњачкој националној мањини у Црној Гори, штавише већи део њеног чланства и гласачког тела управо чине припадници бошњачког тј. муслиманског народа. Поготово се сматра за жестоког противника Србије и подржаваоца што супротније политике. Међу најконтроверзнијим чињеницама је та што је СДП поштовалац идеологије црногорско-хрватског усташе [[Савић Марковић Штедимлија|Савића Марковића Штедимлије]] и контроверзне личности у црногорској историји, нацистичког колаборационисте [[Секула Дрљевић|Секуле Дрљевића]], чију рехабилитацију СДП ЦГ подржава<ref>публицистички историчар Новак Аџић, члан Главног одбора и бивши портпарол Социјалдемократске партије Црне Горе</ref>. У црквеном смислу, залаже се за признање Црногорске православне цркве и преузимање све православне имовине из руку Митрополије Црногорско-приморске Српске православне цркве на територији државе Црне Горе.
 
Пред парламентарне изборе 2009. године, СДП ЦГ је, а наиме конкретно њен предсједник, Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић, у јеку предизборне кампање као саставни дио коалиције Мила Ђукановића, званично обећао Црногорској православној цркви све над чим располаже Српска православна црква, што намјерава остварити у сљедећој влади, што је изазвало бурне реакције у току већ горећих политичких сукоба{{чињеница|date=03. 2016.}}<!-- mrtvi YU linkovi-->.