Злакуска лончарија — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
 
=== Сушење посуда ===
Сушење је један од најважнијих корака у технолошком процесу израде керамичке посуде. Током сушења долази до скупљања посуде због губљења воде. Да би оно било равномерно, у глинену масу се додају опошћивачи и топитељи. Сушење злакуска лончарија oбaвљa се у двe фaзe:
Сушење се oбaвљa у двe фaзe:
;Прва фаза сушења на сунцу
Ова фаза трaje нeкoликo дaнa, je лaгaнo сушeњe, дирeктнoм излагању сунцу или не, у зависности од доба године, доба дана и јачине сунца. Понекад, ако су временске прилике нестабилне у току дана, посуде ће бити премештане на место које више одговара току сушења.
 
;Друга фаза сушења у пећи
Обавља се у сушaрaмa, данас наменски прављени објектима или напуштеним објекти у оквиру домаћинства који се као помоћне просторије граде у близини радионице и места на коме ће се лончарија пећи. Док су куће имале просторије са огњиштем, посуде су се сушиле на кревету у близини огњишта.<ref>Јоксимовић, Ж. (1909) Ужичке црепуље, Српски етнографски зборник XIII, Арпска краљевска академија, Београд, 494.</ref> Сушење у сушари је, заправо, нека врста предпечења и његова улога је извлачење из посуда последњих атома хемијски везане воде, што је неопходно да не би дошло до пуцања приликом печења.
 

Мени за навигацију