Операција Планинска бура — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 22: Ред 22:


Један очевидац је тврдио да је видео људе у униформама [[АНА (терористичка организација)|АНА]], како патролирају селом дан пре сукоба.
Један очевидац је тврдио да је видео људе у униформама [[АНА (терористичка организација)|АНА]], како патролирају селом дан пре сукоба.

[[КФОР]], и [[НАТО]] су повећале број трупа на граници између јужне [[Србија|Србије]] ([[Косово|Косова]] након [[07.11.|7. новембра]] 2007. године.


=== Заплењена оружја ===
=== Заплењена оружја ===

Верзија на датум 6. април 2008. у 21:55

Операција Планинска бура
Време7. новембар 2007.
Место
Исход Победа Македонске полиције
Сукобљене стране

Македонија
Датотека:Uck.gif
Албански терористи
Жртве и губици
Без губитака 6 убијено
16 ухапшено

Операција Планинска бура је акција коју је извела полиција Македоније 7. новембра 2007. године против албанских терориста на подручју Шар планине у селима Бродец, Весала, Вејце близу Тетова. У акцији је убијено 6 Албанских терориста и 16 ухапшено. [1]

Позадина

Наоружану групу терориста водио је Лирим Јакупи који је познат и под надимком Нациста, он је оптужени криминалац који је са још неколико других људи побегао из затвора у Србији, у Дубрави, августа 2007. године. Крио се код Тетова. Џавид Морина, који је такође побегао из затвора у Дубрави, је нађен мртав блзу Одрија, села близу Тетова, недељу дана касније. Такође, у октобру је један полицајац убијен и још два рањена када су се сукобили у селу Танушевци где су и започели Сукоби у Македонији 2001..

Операција

Министарство унутрашњих послова Македоније тврди да је у сукобу погинуло шест албанских терориста, а ухапшено 12 у самој операцији. Пре операције су у Скопљу ухапшена још четворица. Македонска полиција је запленила много оружја, муниције и минобацача током операције.

Један очевидац је тврдио да је видео људе у униформама АНА, како патролирају селом дан пре сукоба.

Заплењена оружја

Међу заплењеним оружјима је: 111 граната, четри минобацача, две базуке, девет зоља и још многа друга. [2]

Види још