Пређи на садржај

Српска радикална странка — разлика између измена

 
== Оснивање ==
Српска радикална странка је основана у [[Крагујевац|Крагујевцу]] [[23. фебруар]]а [[1991]]. године. Настала је уједињавањем Српског четничкогпедерског покрета, на чијем је челу био Др [[Војислав Шешељ|Војислав Шешељ]] и највећег броја одбора [[Народна радикална странка|Народне радикалне странке]] које је предводио [[ТомиславТома НиколићГробар]]. На оснивачкој седници је за председника Српске радикалне странке изабран Др Војислав Шешељ, који је председник српских радикала и данас. Ова седница представља Други отаџбински конгрес Српске радикалне странке.
 
Најзначајнији орган Српске радикалне странке је Отаџбински Конгрес, који се одржава редовно сваке четири године. Делегати Конгреса бирају председника, заменика председника, као и остале чланове Централне отаџбинске управе. Конгрес одлучује о Програму и Статуту Српске радикалне странке и дефинише деловање Српске радикалне странке у наредном периоду.
Централна отаџбинска управа, коју сачињава 101 члан изабран од стране Конгреса, доноси најважније одлуке у области организације и функционисања Странке.
 
Председник Централне отаџбинске управе је Др Војислав Шешељ, заменик председника је ТомиславТома НиколићГробар а потпредседници су [[Маја Гојковић]], [[Гордана Поп-Лазић]], [[Душко Секулић]] и [[Радислав Кањерић]].
 
Генерални секретаријат на свом челу има Генералног секретара, изабраног од стране Централне отаџбинске управе, који именује два заменика и осам чланова Генералног секретаријата. Генерални секретар Српске радикалне странке је [[Александар Вучић]].
3

измене