Jump to content

Одмење — разлика између измена

215 бајтова додато ,  пре 12 година
мало викија
м (је променио име чланку Odmenje у Одмење: ћирилични чланак, ћирилични наслов)
(мало викија)
'''Одмење''' је село у [[Србија|Србији]], у југозападном делу [[Општина Краљево|општине Краљево]], 6 км удаљено од Ушћа на [[Ибар|Ибру]]. Лежи на падинама планине [[Чемерно]], на 900 м надморске висине и већ десетак година броји свега четворо људи (куће Алексића и Радовановића). Накада је у селу било много више житеља (породице Стојановића, Вуковића, Пешића, Антонијевића, Петровића итд.), али се већина становника иселила [[1960е|60-их]] и [[1970е|70-их]] година ХХ века, формиравши у долини Ибра засеоке Пустопоље и Јагњило. У селу је остало десетак напуштених кућа које полако пропадају. Људи се углавном баве сточарством[[сточарство]]м и мањим делом [[пољопривреда|пољопривредом]]. Околина је богата мешовитим [[буква|буково]]-[[четинари|четинарским]] шумама, те планинским изворима; некада је било и пуно дивљачи[[дивљач]]и (вук, лисица, срндаћ, дивља свиња), али је данас тај број знатно опао.
 
----
Једна легенда каже да се село некада давно звало Дрлупа, а да је назив Одмење добило у време [[Немањићи|Немањића]]. Наиме, када је [[Стефан Немања]] долазио да лови на место где је касније подигао манастир [[Студеница|Студеницу]], он је сваке ноћи тражио да му у шаторе доведу по једну девојку из околних села. Када је на ред дошла девојка из Дрлупе, њу је пресрела Немањина жена Ана и запретила јој да не иде, да ће те ноћи Немањи ићи она сама. Велики жупан је уобичајено увече у шатор примио своју жену, мислећи да је девојка из Дрлупе. Да би показао колико је те ноћи био задовољан, Немања је Ани (и даље не знајући да је то она) поклонио прстен. Сутрадан му се ова показала, али је он остао у неверици да је ноћ провео са сопственом женом. Међутим, када му је ова показала прстен, поверовао је. Легенда даље каже да се те ноћи зачео свети[[Свети Сава]]. Наводно је село, по томе што је Ана „одменила“ девојку из Дрлупе код Немање, касније добило име Одмење.
'''Одмење''' је село у Србији, у југозападном делу општине Краљево, 6 км удаљено од Ушћа на Ибру. Лежи на падинама планине Чемерно, на 900 м надморске висине и већ десетак година броји свега четворо људи (куће Алексића и Радовановића). Накада је у селу било много више житеља (породице Стојановића, Вуковића, Пешића, Антонијевића, Петровића итд.), али се већина становника иселила 60-их и 70-их година ХХ века, формиравши у долини Ибра засеоке Пустопоље и Јагњило. У селу је остало десетак напуштених кућа које полако пропадају. Људи се углавном баве сточарством и мањим делом пољопривредом. Околина је богата мешовитим буково-четинарским шумама, те планинским изворима; некада је било и пуно дивљачи (вук, лисица, срндаћ, дивља свиња), али је данас тај број знатно опао.
 
Друга легеналегенда понавља исту причу, само је смешта у време Турака[[Османлије|Османлија]], а Стефана Немању замењује неким пашом.
 
Једна легенда каже да се село некада давно звало Дрлупа, а да је назив Одмење добило у време Немањића. Наиме, када је Стефан Немања долазио да лови на место где је касније подигао манастир Студеницу, он је сваке ноћи тражио да му у шаторе доведу по једну девојку из околних села. Када је на ред дошла девојка из Дрлупе, њу је пресрела Немањина жена Ана и запретила јој да не иде, да ће те ноћи Немањи ићи она сама. Велики жупан је уобичајено увече у шатор примио своју жену, мислећи да је девојка из Дрлупе. Да би показао колико је те ноћи био задовољан, Немања је Ани (и даље не знајући да је то она) поклонио прстен. Сутрадан му се ова показала, али је он остао у неверици да је ноћ провео са сопственом женом. Међутим, када му је ова показала прстен, поверовао је. Легенда даље каже да се те ноћи зачео свети Сава. Наводно је село, по томе што је Ана „одменила“ девојку из Дрлупе код Немање, касније добило име Одмење.
Друга легена понавља исту причу, само је смешта у време Турака, а Стефана Немању замењује неким пашом.
Одмење је свакако старо насеље, о томе сведоче и надгробни споменици на сеоском гробљу и остаци такозване грчке цркве у самом селу. Но, старост села се поуздано не може утврдити.
 
Последњих година, село се прочуло по лековитој води, која се од недавно, под називом „Одмењска“ и флашира. Извори ове воде налазе се недалеко од села, у месту званом Мочила, на око 700 м надморске висине. Мештани су некада ту умакали [[конопља|конопљу]] (отуда и назив) коју су касније користили за [[ткање]], а воду су почели да користе као лековиту, када је наводно један Одмењац свога болесног коња оставио ту у Мочилима, а овај му се сам касније у шталу вратио потпуно здрав. Легенда каже да је извор освештао светиСвети Сава. Вода је богата минералима, а иначе се користи за болести гастро-васкуларног система (чир на желуцу, горушица...), система за излучивање (ешерихија коли и уопште бактерије у мокраћи), за површинске ране итд.
 
Поток Желебић дели Одмење од планине Рајковаче, а остали околни топоними јесу Лаз, Купусиште, Кумино Гумно, Козји као, Превоја, Водовође, Корита, Лазине и други.
 
Одмење је село које одавно умире. Но,Мештани ваљдасе надају да ће у будућности неко препознати све благодати које овај крај нуди и покушати да у Одмење врати живот. Недавно обнављање старог сеоског бунара сигурно је добар корак у том правцу.
 
[[Категорија:Насељена места у Србији]]
----
''Милан Алексић''