Пређи на садржај

Бостон — разлика између измена

6.296 бајтова додато ,  пре 13 година
 
Просечна примања у једном домаћинству годишње је 39.629$, и просечно годишње примање у једној породици је 44.151$. Мушкарци су имали просечно примање од 37.435$, док су жене имале 32.421$. Градско примање по глави становника је 23.353$. 19,5% становништва живи у сиромаштву. 25,6% млађих од 18 година и 18,2% старијих од 65 година живе у сиромаштву <ref name="census3">{{cite web | url=http://factfinder.census.gov/servlet/QTTable?_bm=y&-geo_id=16000US2507000&-qr_name=DEC_2000_SF3_U_DP3&-ds_name=DEC_2000_SF3_U&-_lang=en&-redoLog=false&-_sse=on | title=Boston city, Massachusetts &mdash; DP-3. Profile of Selected Economic Characteristics: 2000 | year=2000 | publisher=United States Census Bureau | accessdate=2007-05-04}}</ref>.
 
 
== Географија ==
 
Бостон је веома компактан, прилично набијен и густо насељен град. Највећи разлог компактности овог града је тај што се након насељавања града у 17. веку није много водило рачуна о дизајну улица и комшиллука већ се град спонтано проширавао без неког одређеног урбанистичког плана. Због тога данас имамо случај где једна дугачка улица може да има и по три различита имена, иако се ради о једној улици. Прави пример за то је Хантигтон Авенија која се простире од Соут Енда до приградских насеља и при томе мења име од Хантигтон Авеније у Рут 9 до касније у улицу Бојлстон. Тако да је Бостон често конфузан за тек досељене грађане и туристе, јер се они могу кретати једном улицом која без икаквог правила мења име из блока у блок. Према званичним подацима сам град Бостона има укупну површину од 232,1 km² (89,6 квадратних миља). Од тога 125.4 km² чини земљиште, док 106.7 km² чини вода. У САД, у градовима са више од 500,000 становника, само је [[Сан Франциско]] са приближним бројем становника мањи у површини од Бостона. Надморска висина града Бостона је 5,8 надморске висине, док се највиша тачка града, врх брда Белевју, налази на 101 метар надморске висине. Најнижа тачка града је на 0 метара надморске висине.
 
Бостон је окружен приградским насељима који чине велики круг око Бостона и у коме највећи број грађана који ради у Бостону и живи. Приградска насеља су Винтроп, Ревери, Челси, Еверет (који има значајну популацију становништва из бивше [[СФРЈ]]), Сомервил, Кембриџ, Вотертаун, Њутон, Бруклајн, Нидем, Дедам, Кантон, Милтон и Квинси.
Бостон је у првим вековима свог постојања био саграђен на три брда. Како је број становништва растао тако је почело узимање земље са брда, како би се остали део града изравнао. Тако да су данашњи крајеви града Бек Беј и Саут Енд уствари изграђени на земљишту које је 'скинуто' са брда. Од три првобитна брда, једино је Бикон Хил остало прилично нетакнуто. Сам центар града се познат по томе као најстарији део Бостона у којем се могу наћи таре циглане зграде, у просеку са по четири спрата. Велики део града је играђен од оваквих зграда, које се данас мешају са новијом, најчешће, високом градњом. Високе зграде од преко педесет спратова се налазе највећим делом у Финансијском дистрикту града, али и у самом центру града, где се налази и највиша зграда у Бостону – [[Хенкок кула]]. На једној од зграда се налази и антена са разнобојним сијалицама, која показује каква ће бити временска прогноза. У недељним новинама семже наћи мала песмица од четири стиха која објашњава боје:
 
''Steady blue, clear view.
Flashing blue, clouds due.
Steady red, rain ahead.
Flashing red, snow instead.''
 
Када се упаљене сијалице на антени плаве боје, значи да ће бити лепо време без облака. Када плаве сијалице трепере, значи да ће бити облачно. Црвене сијалице означавају долазак кише, док црвене сијалице које трепере означавају снег.
 
Бостон Комон, који се налази на пола пута између финансијског дистрикта и Бикон Хила, је најстарији парк у [[Сједињене Америчке Државе|Сједињеним Америчким Државама]]. Заједно са Бостонском баштом и Емералдовом огрлицом, чини систем отворених паркова, које је осмислио Фредерик Ло Олмстед, како би град остао у зеленилу. Еспленада је шеталиште уздуж реке Чарлс, на бостонској страни (на супротној обали се налази град [[Кембриџ]], где су смештени [[Харвард]] и МИТ универзитети). Ово шеталиште је веома слично дунавском кеју у Земуну и Новом Београду. Бостон такође има и неколико великих пешчаних плажа које се налазе на обалама [[Атлантски океан|Атлантског океана]].
 
 
 
== Економија ==