Аеродром Бејрут — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 117: Ред 117:
[[id:Bandar Udara Internasional Rafik Hariri]]
[[id:Bandar Udara Internasional Rafik Hariri]]
[[ja:ラフィク・ハリリ国際空港]]
[[ja:ラフィク・ハリリ国際空港]]
[[nl:Internationale Luchthaven Rafik Hariri]]
[[pl:Port lotniczy Bejrut]]
[[pl:Port lotniczy Bejrut]]
[[sv:Rafic Hariri International Airport]]
[[sv:Rafic Hariri International Airport]]

Верзија на датум 12. јун 2008. у 02:33

Шаблон:Airport frame Шаблон:Airport title Шаблон:Airport image

Аеродром Бејрут
Општи подаци
IATA BEY
ICAO OLBA
Тип Јавни/Војни
Оператор Middle East Airports Services (MEAS) S.A.L.
Држава Либан
Надморска висина 27 m
Полетно-слетне стазе
Смер Дужина Површина
{{{угао_писте}}} {{{дужина_писте_m}}} {{{дужина_писте_ft}}} {{{површина_писте}}}

Шаблон:Runway title Шаблон:Runway Шаблон:Runway Шаблон:Runway Шаблон:End frame

Поглед Аеродром Бејрут

Међународни Аеродром Рафик Харири Бејрут (ИАТА: BEY, ИКАО: OLBA) (арап. مطار بيروت الدولي) је једина јавна аеродром у Либану. Аеродром се налази 9 км јужно од централна Бејрут, и ту је смештана база Либанска национална авио-компанија, Мидл Ист ерлајнс. Такође на аеродром је базирана карго авио-компанија Транс Медитераниен ервејз и нова чартер авио-компанија МенаЏет.

Историја

Аеродром Бејрут је 23. априла 1954. године била отворена, која је заменила мања Аеродром Бир Хасан.

На 22. јуна 2005. године је име аеродром била промењен у Међународни Аеродром Рафик Харири у част Рафик Харири, Преседник Либану ко је 2005. године био убијен у експлозији.

Војска Израел је су нападали на Аеродром Бејрут три пута. Први пут је била на ноћу 28. децембра 1968. године, када је Израелска војска из изненада бомбадирала аеродром у реакција напада Ел Ал авиона на Аеродрома Атина, и 13 цивилни авионе од Либанске авио-компаније (Мидл Ист ерлајнс, Транс Медитеранијен ервејз и Лебаниз интернешенал ервејз) су остали уништени. Други пут је Израелска војска бомбадирала аеродром током инвазија на Либану 1982. године. Последни напад на аеродром је била на 13. јула 2006. године око 6 ујутру када је Израелска војска уништили све три писте аеродрома. Либанска влада је 2006. након бомбадирање писта аеродром Бејрута је затворила аеродром за све операције, али је мало после Мидл Ист ерлајнс од најдужи рулна стаза евакуисали 5 авиона (4 Ербас А321 и 1 Ербас А330) из аеродрома.

Током Израелска напад на Либану у 2006. године, аеродром је била затворена за летове. Након бомбадирање, 17. августа 2006. године је слетела Мидл Ист ерлајнс лет из Аман око 1:10 после подне, и мало касније Ројал Џордејнијан такође из Аман. Све писте и рулне стазе су биле поправљени за операције. На 7. септембра 2007. године је Израел прекинула блокада на Либану, и први лет да слети на Аеродром Бејрут после блокада била је Мидл Ист ерлајнс на 06:06 ујутру локално време, и после са Кувајт ерлајнс лет. После неколико дана су и више авио-компаније свратили на аеродрома, као што су Бритиш ервејз, Галф ер, ЕгипатЕр, Емирати, Ер Алжир, Ер Арабија, Ер Франс, Етихад ервејз, Јат ервејз, Ројал ер Марок и Сајпрус ервејз. Током бомбадирања су многих авио-компанијама, такође и Јат ервејз користили Аеродром Ларнака уместо Аеродром Бејрут.

Авиокомпаније и дестинације

Следеће авиокомпаније користе Аеродром Бејрут (од априла 2008.):

Карго

Спољашње везе