Карл Шмит Ротлуф — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 2: Ред 2:


== Биографија ==
== Биографија ==
Карл Шмид рођен је у Кемницу-.Ротлуф код [[Кемниц]]а и од [[1905.]] године прозвао се Шмит- Ротлуф. [[7. јун]]а [[1905.]] године основао је групу „Die Brücke“ Мост са студентима архитектуре Смит- Ротлуф, [[Ернст Лудвиг Кирхнер]]ом, [[Фриц Блеј]]ем и [[Ерих Хекел]]ом у [[Дресден]]у. У новембру је организовао једну изложбу групе у [[Лајпциг]]у.
Карл Шмит рођен је у месту Ротлуф код [[Кемниц]]а и од [[1905.]] године прозвао се Шмит- Ротлуф. Седмог јуна [[1905.]] године основао је у [[Дрезден]]у уметничку групу [[Мост (уметност)|Мост]] („-{''Die Brücke''}-“) са студентима архитектуре [[Ернст Лудвиг Кирхнер]]ом, [[Фриц Блеј|Фрицом Блејем]] и [[Ерих Хекел|Ерихом Хенкелом]].Новембра исте године организовао је изложбу групе у [[Лајпциг]]у.


У почетку је Карл Шмит Ротлуф био под утицајем импресионизма. Као мотиве имао је северонемачке и скандинавске пејсаже. [[1911.]] године се преселио у [[Берлин]] и велики простор у његовим делима заузели су геометријске форме. [[1937.]] године били су дела (608 радова ) Карл Шмит Ротлуфа као „Entarten Kunst“ ([[дегенерична уметност]]) конфисковане у музејима за време [[нацизам|националсоцијализма]] презиран је као [[дегенерична уметност|дегенеричан]]. Постао је [[1947]]. године професор на Академији ликовних уметности у [[Берлин]]у. Након [[Други светски рат|Другог светског рата]] посветио се са посебним афинитетом мотивима као што су зимски пејзажи и, у каснијој фази [[акварел]]има са светлим бојама.
У почетку је Карл Шмит Ротлуф био под утицајем [[Импресионизам|импресионизма]]. За мотиве је узимао северонемачке и скандинавске пејзаже. Године [[1911.]] преселио се у [[Берлин]]. У то време су велики простор у његовим делима заузеле геометријске форме. [[нацизам|Нацисти]] су [[1937.]] године конфисковали 608 радова Шмит Ротлуфа из музеја и означили их као [[дегенерична уметност|дегенерисану уметност]] (-{''Entarten Kunst''}-). После [[Други светски рат|Другог светског рата]] постао је [[1947]]. професор на Академији ликовних уметности у [[Берлин]]у. Посветио се са посебним афинитетом мотивима као што су зимски пејзажи и, у каснијој фази, [[акварел]]има светлих боја.


== Карактеристике ==
== Карактеристике ==

Верзија на датум 22. јун 2008. у 07:14

Карл Шмит-Ротлуф (нем. Karl Schmidt-Rotluff, Ротлуф, Кемниц, 1884Берлин, 1976) је био немачки сликар и графичар један од главних представника експресионизма. Године 1905. у Дрездену уметничку групу Мост.

Биографија

Карл Шмит рођен је у месту Ротлуф код Кемница и од 1905. године прозвао се Шмит- Ротлуф. Седмог јуна 1905. године основао је у Дрездену уметничку групу Мост („Die Brücke“) са студентима архитектуре Ернст Лудвиг Кирхнером, Фрицом Блејем и Ерихом Хенкелом.Новембра исте године организовао је изложбу групе у Лајпцигу.

У почетку је Карл Шмит Ротлуф био под утицајем импресионизма. За мотиве је узимао северонемачке и скандинавске пејзаже. Године 1911. преселио се у Берлин. У то време су велики простор у његовим делима заузеле геометријске форме. Нацисти су 1937. године конфисковали 608 радова Шмит Ротлуфа из музеја и означили их као дегенерисану уметност (Entarten Kunst). После Другог светског рата постао је 1947. професор на Академији ликовних уметности у Берлину. Посветио се са посебним афинитетом мотивима као што су зимски пејзажи и, у каснијој фази, акварелима светлих боја.

Карактеристике

Под утицајем дела Винсента ван Гога, Емила Нолдеа и фовиста одликује се његово сликарство (пре свега пејзажи, актови, портрети и друге фигуралне слике) снажним, непреломљеним бојама без директне повезаности са предметом, као и једноставним угластим облицима. Тврде ивице дају печат његовим дрворезима (са пре свега религиозним темама), које су саздане на јаким црно-белим супротностима.