Улица — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Датотека:Abbey Road Zebra crossing 2004-01.jpg|мини|200п|десно|Пример једне улице]]
[[Датотека:Abbey Road Zebra crossing 2004-01.jpg|мини|200п|десно|Пример једне улице]]
'''Улица''' је простор између стамбених објеката у неком насељу који служи за слободно кретање [[човек|људи]] или [[возило|возила]]. Често се поистовећује са термином [[пут]]. Улица може бити „једносмерна“, ако се [[саобраћај]] обавља само у једном смеру, „двосмерна“ ако се врши у оба смера и „пешачка зона“ ако је у њој забрањен саобраћај и уређена је само за [[пешак]]е. Пешачке зоне се најчешће налазе у цетру већих [[град]]ова, као на пример [[Кнез Михаилова (улица у Београду)|Кнез Михаилова]] улица у [[Београд]]у. Током промене режима саобраћаја поједине једносмерне улице постају двосмерне и обрнуто, или им се у тим улицама забрањује саобраћај (што и обрнуто важи), или мењају смер одвијања саобраћаја, и то, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације (на пример: нови режим саобраћаја код "Политикине" зграде је уведен у Београду 1996. године). Исто тако, током промене режима саобраћаја може доћи и до промене главне улице на раскрсници, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације. У Београду су табле са називима улица направљене на различите начине; неки дизајни табли су направљени за одређену општину.
'''Улица''' је простор између стамбених објеката у неком насељу који служи за слободно кретање [[човек|људи]] или [[возило|возила]]. Често се поистовећује са термином [[пут]]. Улица може бити „једносмерна“, ако се [[саобраћај]] обавља само у једном смеру, „двосмерна“ ако се врши у оба смера и „пешачка зона“ ако је у њој забрањен саобраћај и уређена је само за [[пешак]]е. Пешачке зоне се најчешће налазе у цетру већих [[град]]ова, као на пример [[Кнез Михаилова (улица у Београду)|Кнез Михаилова]] улица у [[Београд]]у. Током промене режима саобраћаја поједине једносмерне улице постају двосмерне и обрнуто, или им се у тим улицама забрањује саобраћај (што и обрнуто важи), или мењају смер одвијања саобраћаја, и то, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације (на пример: нови режим саобраћаја код "Политикине" зграде је уведен у Београду 1996. године). Исто тако, током промене режима саобраћаја може доћи и до промене главне улице на раскрсници, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације. У Београду су табле са називима улица направљене на различите начине; неки дизајни табли су направљени за једну или више одређених општина.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 25. фебруар 2018. у 17:46

Пример једне улице

Улица је простор између стамбених објеката у неком насељу који служи за слободно кретање људи или возила. Често се поистовећује са термином пут. Улица може бити „једносмерна“, ако се саобраћај обавља само у једном смеру, „двосмерна“ ако се врши у оба смера и „пешачка зона“ ако је у њој забрањен саобраћај и уређена је само за пешаке. Пешачке зоне се најчешће налазе у цетру већих градова, као на пример Кнез Михаилова улица у Београду. Током промене режима саобраћаја поједине једносмерне улице постају двосмерне и обрнуто, или им се у тим улицама забрањује саобраћај (што и обрнуто важи), или мењају смер одвијања саобраћаја, и то, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације (на пример: нови режим саобраћаја код "Политикине" зграде је уведен у Београду 1996. године). Исто тако, током промене режима саобраћаја може доћи и до промене главне улице на раскрсници, уз постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације. У Београду су табле са називима улица направљене на различите начине; неки дизајни табли су направљени за једну или више одређених општина.

Види још

Спољашње везе